Sari la conținut

Cancer de sân – cele mai noi tehnici de diagnosticare și tratament

cancer de san
cancer de san
cancer de san

Cancerul de sân este o boală care nu ține cont de vârstă, iar dacă în trecut aceasta apărea în rândul femeilor aflate la menopauză, acum, cancerul de sân lovește și tinerele de 20 de ani. E o situație gravă, având în vedere că anual, 8000 de femei se îmbolnăvesc de cancer de sân și ajung la operație chiar dacă ar fi putut să prevină acest lucru foarte ușor.

Factorii de risc sunt genetici (cazuri de cancer de sân în familie), hormonali (cancerul de sân este estrogen dependent), iradierile repetate.

Tu știi care este traseul diagnosticării cancerului de sân?

Echipa care se ocupă de pacientă este una multidisciplinară : medicul de familie, specialistul în imagistică, oncologul, chirurgul, plasticianul și ajunge până la nutriționist și psiholog. „Sânul reprezintă identitatea femeii și trebuie să luăm în considerare și costurile psihologice, pierderea stimei de sine, eventuala depresie, atunci când vorbim de cancer de sân.” este de părere Ștefan Voiculescu, medic primar chirurg.

Prima etapă în a preveni cancerul de sân este vizita la medicul de familie și un interogatoriu amănunțit în vederea stabilirii istoricului medical. “ Este datoria oricărei fete să știe despre istoricul familie, despre problemele de sănătate ale mamei, ale surorilor, ale mătușii dar în primul rând al rudelor directe. Dacă avem una, două rude de gradul 1 cu probleme la sâni sau cu mutații riscurile se multiplică și ele.” Sfătuiește conferențiar universitar Doctor Daniel Ion, medic chirurgie generală, Sef Clinică Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgență București.

 

Testul genetic

Testul genetic BRCA1 și 2 este recomandat femeilor care știu că au avut un astfel de istoric în familie, deoarece aceste mutații sporesc riscul de cancer de sân.

 

Medicul Ștefan Voiculescu ne prezintă o scurtă sinteză a celor mai noi metode de prevenție a cancerului de sân

 

Chimioterapia preventivă

 

Cancerul de sân este dependent de estrogen, hormonii feminini, iar terapia endocrină le poate ajuta pe paciente oferindu-le mai mult timp. “După studii îndelungate s-a demonstrat că terapia cu tamoxifen/raloxifen timp de 5 ani reduce incidența cancerului de circa 2 ori pentru următorii 15 ani”

 

Mastectomia preventivă

 

Este recomandată acelor tinere care și-au făcut testul genetic și care au avut cazuri în familie cu cancer de sân. “Se poate face bilateral sau contralateral, dacă există un risc de cancer mai mare.”, adaugă medicul.

 

Ablația sau excizia leziunilor borderline

 

“Excizia leziunilor cancerigene se poate face prin mijloace minim-invazive, biopsie asistată, radiofrecvență sau chirurgie conservatorie” explică medicul.

 

O altă metodă de prevenire este auto-examinarea sânilor, explicată pentru doctorul zilei de către Asistentul Universitar Doctor Octavian Munteanu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Secția Obstetrică-Ginecologie III, Spitalul Universitar de Urgență București.

 

“Fiecare femeie ar trebui măcar o dată pe lună să fie atentă la sânii ei.Este foarte important să se facă la 7 zile după ce a început ciclul menstrual. În primul rând în etapa de inspecție să observă dacă sânii sunt asimetrici, dacă există zone mai umflate în orice regiune a sânului, modificări de culoare atât la nivelul sânului cât și la nivelul mamelonului. Autoexaminarea, cea de-a doua etapă, trebuie făcută în sensul acelor de ceasornic. Ne imaginăm că sânul este un ceas și palpăm cu toată mâna, nu cu un deget, nu foarte tare, să vedeți dacă găsiți o formațiune dură sau dacă vă doare. Apoi, mergeți către axilă, dacă simțiți nite formațiuni ca niște boabe și acesta este un alt semn de alarmă ” explică medicul.

 

Ecografia – obligatorie o data pe an

 

Ecografia este recomandată de toți medicii ca metodă de investigație, o data pe an, chiar și în cazul pacientelor care nu observă nicio schimbare la nivelul sânului. Ea trebuie făcută în primele 10 zile de la începutul menstruației.

 

“Aceasta nu este dureroasă și nu iradiază. Se poate face gratuit la orice spital de stat cu bilet de trimitere de la medicul de familie și o adeverință de la facultate că sunteți asigurate având calitatea de studente” recomandă medicul Munteanu.

 

Screeningul mamografic – recomandat persoanelor peste 30 de ani

 

“Ecografia este foarte importantă, dar după 40-50 de ani mamografia este regina imagisticii. Dacă sunt suspiciuni acestea se pot detecta cu ajutorul mamografiei” spune medicul Alexandru Blidaru.

 

Rezonanța magnetică – recomandată doar pentru cazurile speciale

 

“Diagnostcul imagistic al cancerului de sân este de primă etapă este ecografia și/sau mamografie. Aici se tranșează practic tipul de leziune, iar leziunile clar diagnosticate ecografic merg spre biopsie. Există cazuri selectate pentru evaluare RM în funcție de indicațiile specific. Clar, reconanța magnetică nu este o metodă de primă intenție, ci se face doar pentru a vedea mai bine anumite leziuni și de a ușura munca chirurgului”, explică dr. Adina Chiriță, director departament imagistică.” La femeile cu risc intermediar sau crescut al cancerului de sân recomandarea este de screening suplimentar RM la vârste sub 30-35 de ani și screening mamografic și RM la vârste peste 45 de ani. Pentru leziunile care nu se pot diagnostica prin ecografie sau mamografie se face biopsia ghidată RM.”, adaugă specialistul.

 

Avantajul utilizării investigației cu ajutorul rezonanței magnetice este că oferă un management terapeutic mai bun, reduce rezultatele false și numărul indicației de biopsie și crește rata de supraviețuire la femeile cu cancer de sân corect tratat.

Indicațiile chimioterapiei în lupta cu cancerul de sân

 

Chimioterapia este un tratament foarte agresiv, care se folosește atunci când celulele canceroase migrează spre alte părți ale organismului. Este un tratament dur, dar care se recomandă în funcție de situație. Medicul Cristian Gal ne lămurește : “În cazul tumorilor mici tratamentul este terapia endocrină cu tamoxifen,raloxifen, tratamentul target cu noile molecule, dar dacă vorbim de un volum tumoral mare sau un risc de recidivă ridicat suntem obligați să facem chimioterapie.”

 

Reconstrucția mamară

 

Medicul primar specializat în chirugie plastică, Florin Juravle, explică că există viață după mastectomie cu ajutorul operației de reconstrucție mamară. Programul de reconstrucție mamară ajută femeile care au suferit o operație de mastectomie să își regăsească identitatea de femeie, costurile operației fiind suportate de Casa Națională de Asigurări București.“Este o muncă de echipă între chirurgii oncologi și cei plasticieni, iar alegerea tehnicii de reconstrucție este stabilită pentru fiecare pacientă în parte.”

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel