Sari la conținut

Cancer incurabil, tratat cu o terapie revoluționară. Adrian, unul din pacienții fericiți care a câștigat lupta cu moartea. „Simt că am renăscut: mi-am condus fiica la altar”

Sursă foto: Daily Mail
Primii pacienți cărora li se va trata cancerul „incurabil” prin noi vaccinuri MRNA personalizate care ar putea revoluționa tratamentul cancerului

În această perioadă, anul trecut, lui Adrian Taylor i s-a dat un prognostic devastator: avea cancer incurabil la plămâni și fără tratament existau șanse de 100% să moară din cauza acestuia, potențial în câteva luni.

Dar acum, datorită unui studiu clinic pentru un vaccin împotriva cancerului – o premieră în Marea Britanie – el spune că „acea disperare s-a transformat în speranță. Nu mor de cancer, trăiesc cu el și mă simt grozav’.

Adrian în vârstă de 54 de ani, consultant în lanțul de aprovizionare, a fost diagnosticat cu cancer la cap și gât în decembrie 2021.

Cancerul agresiv s-a extins la mai multe organe

După ce a suferit luni obositoare de chimioterapie și radioterapie, o scanare CT din iunie 2022 a arătat că cancerul a dispărut în cap și gât – dar a dezvăluit o tumoare de 9 mm în plămânul drept. Cancerul se răspândise și acum era considerat incurabil.

Citeste si:

„Învățasem să mă descurc cu primul meu diagnostic de cancer, dar aceasta a fost o veste cutremurătoare”, spune Adrian, care locuiește cu soția sa, Karen, în vârstă de 61 de ani, în Wallasey, Merseyside. Cuplul are trei fiice și un fiu.

”Atunci consultantul mi-a spus: ”Spuneți-mi, domnule Taylor, că fără tratament există o șansă de 0% să muriți din această cauză”. Am intrat în modul de supraviețuire – m-am gândit la copiii mei, la soția mea, la familia mea; trebuia să fiu prin preajmă pentru a le asigura traiul. A fost foarte sobru.”

Adrian a fost trimis înapoi la oncologul său inițial pentru a discuta opțiunile sale. De data aceasta, chimioterapia și radioterapia nu mai puteau fi de ajutor, deoarece cancerul era prea avansat, iar alte scanări au arătat că tumorile erau împrăștiate în plămân, așa că operația nu era potrivită.

”Una dintre tumori crescuse de la 9 mm la 25 mm în câteva luni, ceea ce sugera că era un cancer foarte agresiv. Eram la salonul ultimei șanse, privind moartea în față”, povestește Adrian pentru Daily Mail.

Singura sa speranță era să se înscrie la un studiu clinic pentru un nou tratament.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

O nouă șansă la viață: vaccinul împotriva cancerului

Apoi, în luna septembrie a anului trecut, i s-a aruncat un colac de salvare – să se alăture unui studiu pentru un vaccin împotriva cancerului, o nouă abordare care ar putea revoluționa modul în care este tratată această boală.

Studiul, desfășurat la Clatterbridge Cancer Centre din Liverpool, se adresează pacienților cu carcinom la nivelul capului și gâtului cauzat de HPV-16 – o treime dintre cancerele la nivelul capului și gâtului sunt legate de acest virus. În cadrul studiului, pacienților li se administrează, de asemenea, pembrolizumab – un nou medicament cunoscut sub numele de inhibitor al punctului de control, care ajută sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

Se speră că vaccinul va stimula noi celule imunitare care vor distruge și ele celulele canceroase, sporind efectiv răspunsul imunitar la tumoră.

Vaccinurile împotriva cancerului și medicamentele inhibitoare de puncte de control sunt tipuri de imunoterapie, tratamente care acționează prin exploatarea sistemului imunitar – ”fiecare dintre ele vizează aspecte diferite ale biologiei cancerului”, spune James Spicer, profesor de medicină experimentală a cancerului la King’s College London.

Adrian a fost trimis la echipa de studiu de către medicul său curant.

”M-am întâlnit cu ei câteva săptămâni mai târziu și mi-au spus că sunt eligibil – am primit prima doză în noiembrie și mă întorc la fiecare trei săptămâni pentru alte doze și fac scanări la fiecare opt săptămâni. O tomografie computerizată efectuată înainte de începerea studiului a arătat cel puțin șase tumori în plămânul drept, care aveau o lățime de până la 25 mm și care creșteau rapid.

În luna mai, am stat de vorbă cu un oncolog care s-a uitat la ultima scanare, a clătinat din cap cu neîncredere și a spus: ”Este remarcabil”. Mi-a arătat imaginile – în plămânul meu apăruse o pată cenușie masivă înainte de studiu, ceea ce indica un cancer, dar acum părea limpede. Mi s-a părut ireal. Scanarea de săptămâna trecută a arătat că mai rămăsese doar o ultimă bucățică de cancer – cea mai mare tumoare, de 25 mm, se micșorase la doar 4,6 mm.

Mă simt renăscut și fac lucruri pe care nu credeam că le voi putea face vreodată

Mă simt renăscut și fac lucruri pe care nu credeam că le voi putea face vreodată: Mi-am condus fiica la altar în noiembrie și mi-am văzut doi dintre copii absolvind în ultimul an. Mă simt din nou fantasticăși pozitiv cu privire la viitor”, a mai spus bărbatul.

Adrian va primi vaccinul în mod regulat atâta timp cât primește și pembrolizum, în prezent, acest lucru este limitat la doi ani.

Cum funcționează vaccinul care tratează cancerul

Odată injectate, teoria este că aceste vaccinuri pregătesc sistemul imunitar să recunoască anumite proteine din celulele canceroase, astfel încât organismul să le poată distruge.

Profesorul Christian Ottensmeier, oncolog consultant și director de cercetare clinică la Clatterbridge Cancer Centre, care l-a tratat pe Adrian, spune că vaccinul detectează celulele canceroase.

”În cazul unui vaccin, este un pic ca și cum ai vrea să antrenezi un câine de urmărit să găsească un anumit miros – i-ai ține sub nas o cârpă cu acel miros și i-ai spune să se ducă și să îl găsească.

Un vaccin este o modalitate de a antrena noile noastre celule T imune – câinii noștri adulatori. În cazul lui Adrian, este remarcabil faptul că antrenamentul a fost atât de reușit, iar cancerul său s-a redus enorm.

Progresul său este dincolo de ceea ce mă așteptam – suntem cu toții încântați și îl încurajăm. Succesele de acest gen îmi influențează gândirea despre ceea ce este posibil și despre cum un vaccin poate schimba lucrurile.

Este devreme pentru acest tip de tratament împotriva cancerului și nu toată lumea va avea o reacție atât de remarcabilă la el, dar suntem foarte încântați de posibilități”, a explicat prof. Christian Ottsensmeier.

Tehnologia de bază este aceeași abordare de pionierat a ARNm folosită în timpul pandemiei de COVID. ARNm este planul genetic care instruiește celulele să producă proteine în organism.

În cazul cancerului, dacă oamenii de știință știu deja care este proteina care îl provoacă, pot folosi un vaccin cu ARNm care să determine celulele să producă acea proteină – sau pot crea un vaccin personalizat pe baza tumorii specifice a pacientului.

În primul rând, se analizează o mostră din tumora unui pacient pentru a identifica orice mutații genetice în proteinele responsabile de creșterea acesteia.

Apoi, se produce o moleculă personalizată de ARNm care instruiește celulele să producă proteina tumorală respectivă, cunoscută sub numele de neoantigen.

Aceasta este injectată în pacient, ceea ce determină noi celule să producă aceste proteine tumorale, care apoi antrenează noi celule imunitare care să producă un răspuns. Teoria este că sistemul imunitar este astfel pregătit să recunoască și să distrugă cancerul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.