Sari la conținut

Cancer la gât: 5 obiceiuri zilnice care cresc riscul de boală. Atenție la băuturile fierbinți

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancerul de gat si cap: primele semne

Cancer la gât: 5 obiceiuri zilnice care cresc riscul de boală. Cancerul este una dintre cele mai îngrozitoare, dar totuși comune boli din lume.

Există peste 20 de tipuri de cancer de care poate fi afectat corpul uman. Fără diagnostic și tratament adecvat, boala care pune viața în pericol se poate răspândi rapid și poate duce la decese.

Cu toate acestea, odată cu progresele în știința medicală, există diferite modalități de a detecta cancerul de la început și de a crește speranța de viață, oferind tratament și cure în timp util. 

Ce este cancerul de gât sau esofag?

Cancerul esofagian începe în mucoasa interioară a esofagului. Esofagul este un tub lung, gol, care merge de la gât la stomac și ajută la mutarea alimentelor pe care le înghiți din spatele gâtului în stomac pentru a fi digerate.

Cutia vocală se află chiar sub gât și este, de asemenea, susceptibilă la cancer la gât. Cutia vocală este făcută din cartilaj și conține corzile vocale care vibrează pentru a scoate sunetul când vorbești.

Câteva simptome comune ale cancerului de gât pot include:

  • tuse cronică,
  • modificări ale vocii pe măsură ce începe să devină răgușită,
  • dificultăți la înghițirea alimentelor,
  • dureri de urechi,
  • un nodul sau o durere care nu se vindecă,
  • o durere în gât și scădere în greutate inexplicabilă.

Chiar dacă cancerul de gât apare pe măsură ce celulele din gât dezvoltă mutații genetice, cauzele nu sunt clare. Cu toate acestea, mulți factori vă pot crește riscul de cancer de gât, care au fost identificați de experții în sănătate.

Multe dintre aceste obiceiuri zilnice sunt destul de simple și par destul de inofensive. Câteva dintre ele sunt:

Obiceiuri care cresc riscul de cancer la gât: 1. Ce mănânci în fiecare zi

Chiar dacă pretinzi că mănânci alimente sănătoase, multe substanțe te pot expune riscului de a contracta cancer esofagian. Dacă mănânci în mod regulat alimente procesate, sărate și congelate care sunt încărcate cu sodiu și conservanți, șansele tale cresc vertiginos.

Pe de altă parte, consumul de fructe și legume proaspete și de sezon reduce riscul de cancer sau orice altă boală. Aceste alimente sunt bogate în minerale și vitamine care ajută la creșterea celulelor sănătoase ale corpului.

2. Bei băuturi prea fierbinți

Mulți oameni beau apă fierbinte pe tot parcursul anului. În afară de asta, băuturile fierbinți precum ceaiul, cafeaua, laptele și supa vă expun cel mai mare risc de a dezvolta cancer la gât.

Potrivit experților în sănătate, consumul de apă sau băuturi fierbinți distruge și rănește esofagul, crescând riscul de cancer. Bea întotdeauna la temperatura camerei pentru a te bucura de gust și pentru a preveni cancerul. 

Obiceiuri care cresc riscul de cancer la gât: 3. Abuzul de tutun și alcool

Utilizarea tutunului prin fumat este legată și de multe alte tipuri de cancer. Medicii spun că chiar și a fi în preajma fumatului pasiv ar putea crește riscul de cancer pulmonar.

Și în afară de fumat, tutunul de mestecat provoacă și cancer la nivelul gurii, gâtului și pancreasului. În mod similar, abuzul de alcool te poate predispus la cancer la gât.

4. Obezitate

Obiceiul zilnic de a fi leneș, de a nu te mișca suficient, de a nu mânca mese sănătoase și la timp și de a nu dormi bine poate duce la obezitate și la supraponderalitate. Nu numai că afecțiunea este dăunătoare sănătății generale, dar este și cauza principală a multor boli și afecțiuni periculoase, inclusiv cancerul.

Potrivit medicilor, obezitatea te expune la un risc mai mare de cancer esofagian, deoarece persoanele supraponderale sunt mai predispuse la reflux gastroesofagian. În mod normal, stomacul produce acid și enzime pentru a ajuta la digerarea alimentelor, totuși, în unele, acidul poate scăpa din stomac în partea inferioară a esofagului cunoscut sub numele de reflux gastroesofagian.

Obiceiuri care cresc riscul de cancer la gât: 5. Nu faci exerciții fizice

Dacă nu faci mișcare zilnic, ai tendința de a deveni letargic, leneș și chiar slăbit mental. Activitatea fizică vă ajută să vă mențineți în formă, activ și fără boli.

Potrivit studiilor, o cantitate moderată de exerciții zilnice ajută la ținerea la distanță a cancerului esofag.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel