Sari la conținut

Cancer la gât: Simptome despre care toți medicii avertizează

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancerul de gat si cap: primele semne

Cancer la gât: Simptome despre care toți medicii avertizează.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, cancerul de gât este o formă de cancer la cap și gât care poate afecta atât adulții, cât și copiii. Expunerea la virusul papiloma uman (HPV) poate crește riscul de cancer la gât, împreună cu consumul regulat de tutun.

Gâtul este un tub muscular care începe din spatele nasului și se termină în gât. Atunci când celulele cresc într-un mod agresiv, scăpat de sub control într-o parte a gâtului (faringe) sau a cutiei vocale (laringe), boala este cunoscută sub numele de cancer la gât.

Cancerul la gat: simptome, cauze, preventie, tratament

Ce este cancerul de gât?

Cancerul de gât este de trei tipuri – laringian, hipofaringian și orofaringian; cu toate acestea, simptomele sale pot asemăna adesea cu semnele cancerului oral. Deși boala este tratabilă, tehnica depinde în mare măsură de locul unde a început tumora și de cât de devreme este diagnosticat pacientul cu aceasta.

Ca toate tipurile de cancer, și cancerul de gât se bazează în mare măsură pe diagnosticarea la timp pentru un tratament rapid – și pentru aceasta trebuie să fim conștienți de simptome.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, cancerul de gât este o formă de cancer la cap și gât care poate afecta atât adulții, cât și copiii. Deși un eveniment rar, acest cancer poate crește riscul de deces dacă este lăsat nesupravegheat prea mult timp.

Care sunt cauzele și factorii de risc ai cancerului de gât?

Potrivit Medical News Today, expunerea la virusul papiloma uman (HPV) poate crește riscul de cancer la gât, împreună cu consumul regulat de tutun. Nesiguri cu privire la cauzele cheie ale bolii, experții enumera următorii factori de risc:

 • Tutun de mestecat sau de fumat
 • Alimentație proastă
 • Deficiențe de vitamine
 • Consumul excesiv de alcool – mai mult de o băutură pe zi
 • Sex – bărbații sunt mai predispuși la acest cancer decât femeile
 • Istoric familial de cancer la cap și gât
 • Expunerea la substanțe chimice precum azbest și ceață acide în timpul lucrului în zone industriale
 • Boala de reflux gastroesofaegal

Alți factori de risc pentru cancerul de gât sunt:

 • Vârsta – persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt mai predispuse la boală
 • Greutate corporală mare
 • Igiena orală slabă
 • Sindroame genetice moștenite precum anemia Fanconi

Pentru prevenire, medicii recomandă evitarea consumului de tutun și alcool și să se insiste pe consumul mai multor fructe și legume în timp ce faci exerciții fizice regulate și diagnosticarea pentru HPV.

Cancer la gât: Simptome despre care toți medicii avertizează

Când vine vorba de diagnosticul cancerului de gât, medicii subliniază importanța de a fi atenți la simptomele bolii. Aceștia susțin că există câteva semne pe care medicii le citează în unanimitate drept semnele cheie timpurii ale unei tumori.

1. Schimbări în voce

2. Gât inflamat

3. Pierdere în greutate inexplicabilă

4. Durere la ureche

5. Răguşeală

6. Respiraţie şuierătoare

7. Nevoia constantă de a drege glasul

8. Dificultate în a înghiți 

9. Ganglioni limfatici umflați în gât

10. Tuse persistenta

11. Sânge în tuse

12. Nod în gât

13. Durere în gât

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel