Sari la conținut

Cancer la rinichi: Semnele de avertizare la care trebuie să fii atent, deoarece JUMĂTATE din cazuri nu prezintă simptome

boli renale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de afectare a rinichilor

Adesea, pacienții nu-și dau seama că suferă de această boală, care le poate pune viața în pericol, până când nu este depistată de un test medical care nu are legătură cu aceasta.

Cancerul de rinichi este una dintre cele mai frecvente forme de boală în Marea Britanie, însă pacienții nu își dau seama că suferă de această boală decât atunci când este depistat în urma unui test medical care nu are legătură cu aceasta.

Există aproximativ 13.000 de cazuri noi în fiecare an, iar NHS spune că, de obicei, afectează adulții în vârstă de 60 sau 70 de ani și este rar la persoanele sub 50 de ani. Adesea poate fi vindecată dacă este descoperită suficient de devreme, dar poate fi mai greu de tratat dacă s-a răspândit dincolo de rinichi.

Parte a sistemului urinar, rinichii filtrează produsele reziduale din sânge și produc urină. Cancer Research UK spune că boala de rinichi are o rată de supraviețuire de aproximativ 52%, iar aproximativ 34% din cazuri sunt considerate a fi prevenibile.

Din nefericire, în ciuda prevalenței sale, cancerul de rinichi trece adesea neobservat, deoarece aproximativ jumătate din cazuri nu prezintă niciun simptom, potrivit NHS.

Cancer Research UK a enumerat câteva semne de avertizare care ar putea indica prezența bolii:

Sânge în urină

Cel mai frecvent simptom al cancerului de rinichi este sângele în urină (cunoscut sub numele de hematurie).

„Ar putea fi cauzat de o infecție, de o mărire a prostatei sau de pietre la rinichi”, spune organizația caritabilă. „Consultați-vă întotdeauna medicul de familie dacă observați sânge în urină.

„Sângele nu trebuie să fie acolo tot timpul. Poate să apară și să dispară. Uneori, sângele nu poate fi văzut cu ochiul liber, dar poate fi detectat printr-un simplu test de urină.

„Deoarece sângerarea poate apărea și dispărea, dumneavoastră sau medicul dumneavoastră puteți crede că problema a dispărut. Acest lucru poate însemna că un cancer timpuriu, tratabil, la rinichi sau la vezica urinară este lăsat să crească până la un stadiu în care poate fi mai dificil de tratat.”

Observarea unui nodul

Cancerul poate provoca o umflătură sau o masă în zona rinichilor: „Dacă simțiți o umflătură sau o umflătură în zona rinichilor, mergeți direct la medicul dumneavoastră.

„Majoritatea cancerelor renale sunt prea mici pentru ca dumneavoastră sau un medic să le simțiți. Dar medicul dumneavoastră poate aranja o scanare cu ultrasunete pentru a verifica dacă există cancer.”

Alte simptome ale cancerului de rinichi care trebuie urmărite

Există simptome mai puțin specifice care ar putea însemna că aveți cancer la rinichi, printre care:

  • Oboseală
  • Pierderea în greutate
  • O durere în spate pe o parte (sub coaste) care nu dispare
  • Temperatură ridicată și transpirație foarte puternică
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Senzație generală de rău

Ar trebui să vă consultați medicul de familie cât mai repede posibil dacă găsiți sânge în urină, o umflătură în zona rinichilor sau dacă aveți alte simptome inexplicabile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel