Sari la conținut

Cancer ovarian: senzații frecvente care avertizează asupra unei tumori în creștere

Cancer ovarian
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer ovarian

Cancer ovarian: senzații frecvente care avertizează asupra unei tumori în creștere.

În cele mai multe cazuri, tumorile canceroase pot continua să crească, deoarece semnele ar putea să nu fie întotdeauna evidente. Dacă, totuși, experimentați senzații „frecvente”, ar putea merita să mergeți la un consult medical profesionist.

În cazul cancerului ovarian, celulele se înmulțesc necontrolat în ovare. NHS (National Health Service, abreviat NHS, sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit, n.red.) a avertizat asupra simptomelor care apar „de aproximativ 12 sau mai multe ori pe lună”. Senzația de balonare foarte frecventă este un posibil indiciu al cancerului ovarian care nu trebuie ignorat.

Cancer ovarian: senzații frecvente care avertizează asupra unei tumori în creștere

Potrivit specialiștilor, balonarea este o „senzație de plinătate sau de strângere în jurul burții”.

  • Balonarea poate duce, de asemenea, la un stomac umflat; când este cancer, se datorează acumulării de lichid în interiorul abdomenului – aceasta este cunoscută sub numele de „ascita”.

NHS a adăugat că zona stomacului, inclusiv pelvisul, s-ar putea simți dureroasă sau sensibilă.

  • O altă senzație care ar putea spune despre cancerul ovarian este lipsa poftei de mâncare sau senzația de sațietate rapidă după masă.

Alte senzații pot include:

  • indigestie,
  • constipație,
  • dureri de spate,
  • oboseală.

Potrivit NHS, „aceste simptome sunt foarte frecvente și pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite.

„Dar este foarte important consultul de specialitate. Acest lucru se datorează faptului că aceste simptome sunt cauzate de cancer, găsirea devreme poate însemna că este mai tratabil”.

Cancer Research UK a subliniat că peste 7.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian în Anglia, Scoția și Țara Galilor. Dacă sunt diagnosticate în stadiul incipient, nouă din 10 vor supraviețui cancerului ovarian. Cu toate acestea, două treimi dintre femei sunt diagnosticate într-o etapă ulterioară, ceea ce duce la moartea a aproximativ 11 femei de cancer ovarian în fiecare zi.

Simptome și tratament

Pentru a clarifica o concepție greșită comună, un test de frotiu Papanicolau nu va detecta cancerul ovarian. Organizația de caritate Target Ovarian Cancer a remarcat: „Un test de screening pentru cancerul ovarian este cheia supraviețuirii unei femei”.

Simptomele cancerului ovarian:
  • Balonare persistentă – nu balonare care vine și pleacă
  • Senzație de sațietate rapidă și/sau pierderea poftei de mâncare
  • Dureri pelvine sau abdominale (aceasta este burta și mai jos)
  • Simptome urinare (trebuie să pipi mai urgent sau mai des decât de obicei).

„Alte simptome” ale cancerului ovarian:

  • Modificări ale obiceiului intestinal (de exemplu, diaree sau constipație)
  • Oboseală extremă (senzație de oboseală)
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Orice sângerare după menopauză trebuie întotdeauna investigată de un medic de familie.

Simptomele cancerului ovarian vor fi frecvente (apar de mai mult de 12 ori într-o lună), persistente și „nu sunt normale pentru tine”.

Potrivit NHS, testarea cancerului ovarian se poate face inițail printr-un test de sânge și o scanare CT. Alte teste ar putea implica o biopsie cu ac, în care o mică probă de celule din ovare este îndepărtată și o laparoscopie.

O laparoscopie este atunci când un profesionist medical introduce o cameră la capătul unui tub printr-o tăietură mică în stomac. Această procedură permite medicului să caute în ovare un semn de cancer. În cazul în care se descoperă cancerul, planul de tratament va depinde de numeroși factori, cum ar fi dacă cancerul s-a răspândit în altă parte a corpului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel