Sari la conținut

Simptomele cancerului de pancreas. Prof. dr. Mircea Beuran: ”Este un joc între diabet și cancer pancreatic”

Prof. dr. Mircea Beuran
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. Mircea Beuran

Cancer pancreas simptome. Majoritatea semnelor și simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adică ele se pot întâlni și în alte boli.

De aceea, este deosebit de important ca cei care prezintă simptomele descrise mai jos, să se prezinte imediat la medic.

Ai diabet care s-a instalat brusc, fără semne. 40% dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au fost diagnosticați cu diabet cu 1 – 2 ani înainte de a-și descoperi boala malignă. Iar oamenii de știință sunt e părere că diabetul este cauzat în unele cazuri de prezența unei tumori în organism care a rămas nedetectată.

Cancer pancreas simptome

”Toate tumorile de pancreas trag după ele și diabetul zaharat. Este un joc între diabetul zaharat și cancer și între cancer și diabetul zaharat. Care este jocul? Atâta timp cât bolnavul pregătește cancerul pancreatic, induce și diabetul. Diabetul apare ca o consecință a distrucției celulelor care dau sucul pancreatic. Se cunoaște că din populația diabetică, până la 25%, în primii ani (2-5 ani) există un procent important de bolnavi diabetici care fac cancer. Faci cancer, faci diabet și ai diabet, ai un potențial de a face cancer,” atrage atenția prof. univ. dr. Mircea Beuran, în cadrul emisiunii Telemedika. 

Desigur, diabetul este o afecțiune destul de comună, mulți dintre diabetici nefiind diagnosticați și cu cancer pancreatic. Totuși, acesta rămâne un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au în istoricul familial această boală.

Colorarea în galben a ochilor și pielii. Chiar și cea mai mică tumoră pancreatică poate bloca canalul de evacuare a bilei în colecist, cauzând instalarea icterului.

Mâncărimi la nivelul pielii, a palmelor și tălpilor. Un efect secundar mai puțin cunoscut al icterului este apariția mâncărimilor în palme și tălpi. Aceasta este o reacție a pielii la bilirubină, substanța galben-maronie din ficat ce provoacă îngălbenirea tegumentelor.

Lipsa poftei de mâncare. Cu 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacienții implicați într-un studiu italian au raportat o scădere bruscă a apetitului și tendința de a se simți sătui după ce au mâncat foarte puțin.

Simptom timpuriu și neglijat

 Modificare a gustului. În același studiu italian, o parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au declarat că și-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin și țigări. În plus, mirosul de cafea și alcool le provocă grețuri.

Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsură ce radiază către zona dorsală. Disconfortul dispare când te apleci în față.

Vezicula biliară mărită. Blocarea canalului de evacuare a bilei determină acumularea în vezică și prin urmare creșterea în volum a acesteia.

Scaune deschise la culoare, grăsoase, foarte urât mirositoare. Dacă o tumoră pancreatică împiedică pătrunderea enzimelor digestive în intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

Scaune negricoase. Pe de altă parte, sângerarea în intestinele superioare cauzează acest simptom.

Pierdere subită și inexplicabilă în greutate. Contrar credinței populare, acesta nu este în mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului către ficat, ci se întâmplă ca urmare a tulburării activității enzimelor pancreatice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel