Sari la conținut

Descoperire revoluţionară în terapia cancerului pancreatic. Şanse mai mari de supravieţuire la aceşti pacienţi oncologici

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Experţii estimează că, până în 2030, cancerul pancreatic va depăși ca rată de incidenţă cancerul colorectal, de sân și de prostată și va deveni a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial.

Simptomele acestui tip de cancer apar târziu, ceea ce împiedică un diagnostic într-un stadiu incipient, scăzând şansele de supraviețuire. În plus, prognosticul sumbru al cancerului pancreatic este legat de prezența unei populații de celule numite celule stem asemănătoare cancerului (CSC).

S-a demonstrat că acestea cresc rezistența la chimioterapie, astfel încât anihilarea CSC-urilor a apărut ca un obiectiv esențial al tratamentului cancerului pancreatic.

Cancer de san
Sursa foto: arhiva doctorul zilei.ro

Cercetătorii au descoperit o proteină care blochează creșterea celulelor stem asemănătoare celulelor canceroase, ca posibil tratament pentru cancerul pancreatic. Echipa de la NDORMS, divizia medicală a universității Oxford, din Anglia, a emis ipoteza că proteinele epigenetice – care mediază semnalele epigenetice – sunt esențiale pentru a menține proprietățile de rezistență ale acestor CSC.

Cercetătorii de la Oxford au început să caute ținte și au identificat proteina BRD9 ca fiind un reglator al comportamentului CSC, ceea ce o face o țintă terapeutică atractivă pentru eliminarea specifică a CSC în cancerul pancreatic. „Am căutat potențiale ținte care să regleze caracteristicile acestor CSC”, a declarat Siim Pauklin, bursier la NDORMS, potrivit 360medical.ro.

Inhibarea unei proteine reduce rezistența la chimioterapie

Printr-un proces de screening, echipa a identificat proteina BRD9 și a descoperit că inhibarea acestei proteine reduce semnificativ auto-reînnoirea CSC-urilor și rezistența la chimioterapie. Această descoperire ar putea deschide noi oportunități pentru tratamentul cancerului pancreatic.

Prin țintirea BRD9 s-ar putea îmbunătăți penetrarea medicamentelor pentru eliminarea celulelor stem canceroase, îmbunătățind astfel rezultatele pacienților. Autorii studiului sunt încrezători că aceste descoperiri ar putea ajuta ca tratamentele să fie mai eficiente și să crească supraviețuirea pacienților cu cancer pancreatic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel