Sari la conținut

Cancer pancreatic: Semnul pe care îl poți observa când mergi la toaletă, indiferent de stadiul bolii

cancer pancreas
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nouă terapie ce poate avea efect pozitiv asupra cancerului

Cancer pancreatic, semne de alarmă. Medicii ar putea să detecteze unul dintre cele mai mortale și mai greu de depistat tipuri de cancer analizând materiile fecale ale unei persoane. 

Aproape 30 de microorganisme din excrementele umane au fost asociate cu această boală, indiferent dacă se află în stadiu incipient sau avansat. Oamenii de știință care au făcut descoperirea speră că va duce la dezvoltarea de noi teste de screening, pentru acest tip cancer care este adesea detectat prea târziu pentru a fi vindecat.

Dureri de spare și indigestie, printre simptome

În prezent, doar un sfert dintre persoanele diagnosticate cu cancer pancreatic trăiesc mai mult de un an și doar 5% supraviețuiesc 10 ani. Cancerul pancreatic este, în prezent, diagnosticat prin teste de sânge, teste imagistice sau intervenții chirurgicale, toate acestea putând fi costisitoare. Simptomele includ dureri de spate, indigestie și o schimbare a digestiei.

Dar o echipă de cercetători europeni a identificat 27 de specii de microorganisme, în mare parte bacterii, prezente în intestine, care ar putea fi observate într-o simplă probă de materii fecale.

Este cel mai recent studiu care evidențiază importanța microbiomului, o colecție naturală de ciuperci, bacterii și virusuri și cancer, existând deja cercetări care leagă această comunitate de organisme cu riscul de cancer de stomac și prostată.

Cancerul pancreatic este extrem de mortal, în mare parte, din cauză că este dificil este de detectat și tratat. Aproximativ 9.000 de britanici mor de cancer pancreatic în fiecare an. Cifra se ridică la aproximativ 50.000 în SUA.

Cea mai bună șansă de vindecare a cancerului este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului canceros, dar numai 10% dintre pacienți au această opțiune, deoarece în mod normal este detectată numai atunci când tumora a început deja să se răspândească în alte părți ale corpului.

Bacterii intestinale prezente la pacienții cu cancer pancreatic

Studiul, finanțat parțial de Worldwide Cancer Research, a implicat peste 100 de persoane care au prezentat atât probe de scaun, cât și de salivă pentru a fi analizate în laborator. Dintre aceștia, 57 aveau cancer pancreatic, 25 fiind într-un stadiu incipient al bolii și 32 în stadiu avansat. Alți 50 de participanți fără cancer au acționat ca grup de control.

Probele au fost apoi analizate de Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania (CNIO) și de Laboratorul European de Biologie Moleculară, care și-au publicat concluziile în revista Gut. Oamenii de știință au subliniat că bacteriile Methanobrevibacter smithii, Fusobacterium nucleatum, Alloscardovia omnicolens, Veillonella atypica și Bacteroides finegoldii au fost mai abundente în probele de scaun provenite de la pacienții cu cancer.

Pe de altă parte, microorganismele Faecalibacterium prausnitzii, Bacteroides coprocola, Bifidobacterium bifidum sau Romboutsia timonensis au fost absente la aceşti pacienţi comparativ cu grupul de control.

Cercetătorii au descoperit că acest „profil microbian” era specific tuturor pacienților cu cancer pancreatic, indiferent de stadiul bolii, crescând speranța că într-o zi ar putea fi folosit un test de probe de scaun ca metodă de detectare precoce.

Oamenii de știință au adăugat că este „fezabil” ca un program de screening să fie dezvoltat folosind mostre de scaun care ar putea ajuta la depistarea cancerului pancreatic.

Pancreasul este un organ în formă de frunză, de aproximativ 15 cm lungime, situat sub ficat, aproape de stomac și intestin. Produce hormoni care reglează nivelul zahărului din sânge și, de asemenea, produce sucuri digestive.

Speranțe: dezvoltarea unui test non-invaziv pentru depistarea precoce a bolii

Dr. Nuria Malats, expert în cancer pancreatic de la CNIO, care a fost coautor al studiului, a spus că, deși studiul a fost observațional și nu a putut spune dacă modificările microbiomului sunt rezultatul cancerului, rezultatele sunt promițătoare.

„Cu toate acestea, există indicii puternice că modificările microbiomului fecal identificate nu sunt doar o consecință a funcției pancreatice afectate sau a efectelor sistemice ale acesteia, deși efectele indirecte nu pot fi excluse”, a spus ea.

Simptomele cancerului pancreatic includ dureri de spate, indigestie, pierdere în greutate inexplicabilă, modificări ale obiceiurilor intestinale, dar acestea sunt, de asemenea, semne ale unor afecțiuni de sănătate mult mai puțin grave. Doar aproximativ unul din cinci persoane cu cancer pancreatic primește un diagnostic în stadiul incipient al bolii, când au cel mai bun rezultat pentru supraviețuire.

Dr Helen Rippon, directorul executiv al Worldwide Cancer Research, a declarat că studiul poate ajuta la dezvoltarea unui nou instrument în lupta împotriva acestui tip de cancer.

„Ceea ce este uimitor la această descoperire este că microbiomul probelor de scaun de la pacienți ar putea fi folosit pentru a ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului pancreatic. Depistarea și diagnosticarea precoce sunt o abordare la fel de importantă pentru începerea unor noi cure de cancer ca și dezvoltarea tratamentelor,” a spus medicul.

Aceasta cercetare ofera speranta ca o modalitate eficienta, non-invaziva de a diagnostica cancerul pancreatic precoce se află la orizont.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel