6 cauze ale cancerului pulmonar care n-au legatura cu fumatul

6 cauze ale cancerului pulmonar care n-au legatura cu fumatul
6 cauze ale cancerului pulmonar care n-au legatura cu fumatul

Oricine poate face cancer pulmonar, nu doar persoanele care inhaleaza fumul tigarilor. Intre 10 si 20% din numarul cazurilor de decese provocate de aceasta boala nu au legatura cu fumatul.

Indiscutabil, fumatul ramane factorul de risc numarul 1 care poate declansa cancerul pulmonar. Fumatorii au un risc cu 30% mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar decat nefumatorii. Chiar si cateva tigari fumate ocazional cresc riscul imbolnavirii, iar persoanele care stau langa cele care fumeaza sunt mai expuse – peste 7.000 de nefumatori mor in fiecare an din cauza fumului inhalat.

Si totusi, oricine poate face cancer pulmonar, nu doar cei care inhaleaza fumul tigarilor. Exista si alti factori de risc care contribuie la declansarea acestei boli, noteaza Glamour.

Arsenicul

Cantitati infime de arsenic pot ajunge in aerul pe care il respiram, in apa pe care o bem, in mancare – fructele de mare, ciupercile si carnea de pui au de obicei un nivel mai ridicat, dar acesta nu este periculos.

Arsenicul din lemnul tratat sub presiune si din apa contaminata poate fi, insa, foarte toxic si a fost pus in legatura cu cancerul pulmonar.

Genele tale

Cativa factori de risc ai cancerului de plamani pot provoca schimbari sau mutatii ale ADN-ului celulelor pulmonare. Aceste mutatii determina ADN-ul sa activeze genele care ajuta celulele sa se dezvolte si sa se divida si le „dezactiveaza” pe cele care suprima tumorile. Unele persoane mostenesc aceste mutatii de la parinti si au un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer pulmonar. Altele mostenesc o abilitate redusa a organismului de a bloca actiunea substantelor chimice care pot provoca aceasta boala.

Citeste celelalte cauze pe andreearaicu.ro in acest LINK

52 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox