Sari la conținut

Pericol major de dezvoltare a cancerului pulmonar nu doar pentru fumătorii de țigări electronice, ci și pentru cei care le inhalează fumul. Și totul se întâmplă într-un an

Cancer pulmonar apărut după un an de expunere la fum de țigară electronică pentru 22,5% din cobaii unui studiu american

Expunerea la fumul rezultat în urma utilizării ţigărilor electronice a condus la cancer pulmonar în cazul unora dintre şoarecii de laborator testaţi în cadrul unui studiu publicat luni în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de agenţia Xinhua.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul New York University (NYU) a descoperit că nouă dintre cei patruzeci (22,5%) de şoareci expuşi timp de 54 de săptămâni la fum rezultat de la ţigări electronice cu nicotină au dezvoltat cancer pulmonar.

Totodată, 23 dintre şoarecii testaţi au dezvoltat hiperplazie de vezică urinară, modificări genetice care pot conduce la creşterea de ţesut anormal, observat în cancer.

Prin comparaţie, doar unul dintre cei 17 şoareci de laborator expuşi la fum rezultat de la ţigări electronice fără nicotină a dezvoltat hiperplazie.

Anterior, cercetătorii au susţinut că substanţele chimice adăugate în timpul procesării tutunului transformă nicotina în nitrozamină, cancerigenă pentru şoareci şi oameni, notează Xinhua.

Deşi ţigările electronice conţin cu 95% mai puţine substanţe chimice, noul studiu a demonstrat că celulele mamiferelor pot reacţiona în mod direct la nicotină rezultând nitrozamină şi ulterior producând leziuni la nivelul ADN, scrie Agerpres.

”Următorul nostru pas pe această linie este să mărim numărul de şoareci studiaţi pentru scurtarea şi prelungirea timpului de expunere la ţigări electronice şi, ulterior, analizarea modificărilor genetice provocate de fumul rezultat de la ţigările electronice”, a explicat unul dintre coautorii studiului, Herbert Lepor de la NYU.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel