Sari la conținut

Cancerul pulmonar ucide din cauza depistării întârziate. Navigatorii pentru pacienți pot ajuta la creșterea ratei de supraviețuire

Cancer pulmonar. Pe 30 septembrie 2020, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC), cu Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Oncologie Medicală au lansat in colaborare cu Amazonia Navigators, proiectul „Navigator pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar”, un proiect pilot dedicat navigării în sistemul de sănătate a persoanelor care se află față în față cu un potențial diagnostic de cancer pulmonar. 

Prin intermediul activităților din cadrul proiectului, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) își propune creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer bronhopulmonar confirmat, prin scurtarea timpului de la diagnostic la inițierea tratamentului.

În România, conform datelor Globocan 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. La nivel national, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața anual din această cauză. Punerea diagnosticului de cancer bronhopulmonar în cel mai scurt timp de la momentul apariției suspiciunii este o etapă vitală în asigurarea tratamentului potrivit la momentul potrivit. 

Din păcate în foarte multe dintre cazuri, acest diagnostic este pus cu întârziere de luni întregi, în condițiile în care media de supraviețuire este de 6-18 luni și doar aproximativ 20% dintre pacienți trăiesc mai mult de un an. A venit momentul ca timpul petrecut de la suspiciune la un diagnostic confirmat de cancer bronhopulmonar să fie scurtat, iar navigatorul de pacienți are exact acest rol”, declară Cezar Irimia, Președinte FABC.

Programul de navigare are o abordare centrată pe pacient, ține cont de nevoile acestuia în raport cu sistemul de sănătate, precum și traseul pacientului de la suspiciunea de cancer bronhopulmonar la confirmarea diagnosticului. Rolul navigatorului de pacienți este de a asigura informarea, educarea și mobilizarea continuă și în timp util a unui pacient cu cancer bronhopulmonar în sistemul medical, în vederea stabilirii unui diagnostic de precizie.

„Amazonia Navigators are o experiență de peste 15 ani în navigarea de pacienți oncologici, reușind să ajute peste 4000 de pacienți în lupta împotriva cancerului, de la momentul suspiciunii, până la confirmarea diagnosticului și inițierea tratamentului. Prin intermediul acestui proiect ne adresăm direct persoanei cu suspiciune de cancer bronhopulmonar, pentru care ne propunem să scurtăm timpul petrecut în sistemul de sănătate până la momentul primirii unui diagnostic final.  Pentru această categorie de persoane, potențiali pacienți, timpul este cu adevărat cea mai importantă resursă. Navigatorii de pacienți sunt alături de ei, de familiile lor și de medici, astfel încât să se asigure că timpul este de partea lor.”, declară Victoria Asanache, Fondator Amazonia Navigators.

Pentru a avea acces la programul de navigare, persoanele care sunt în situația de a avea suspiciune confirmată de cancer bronhopulmonar trebuie să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie valid, să acceseze platforma https://callcenter.i-pacient.ro/, unde trebuie să se înregistreze și să primească un cont de utilizator, care le dă acces direct la informații. Serviciile sunt gratuite, în limita celor 50 de locuri disponibile în cadrul proiectului- pilot.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel