sâmbătă, iunie 19, 2021

Potrivit statisticilor, peste 50% dintre româncele diagnosticate cu cancer în 2018 au avut o formă de cancer din sfera ginecologică. Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% (9.629), din totalul

numărului de cazuri de cancer, în timp ce cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% (3.308) din cazuri, mai mult chiar decât cancerul bronhopulmonar.

Cancerele ginecologice – la sân, de col uterin, ovarian, de corp uterin, vulvar, vaginal – reprezintă mai mult de jumătate din numărul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din România în 2018.

Problematica afecţiunilor din sfera gineco-oncologică în România din punct de vedere al prevenţiei, diagnosticului şi al tratamentului acestor afecţiuni, dar şi în ceea ce priveşte impactul social al acestor forme de cancer a constituit

tema Forumului Naţional de Gineco-Oncologie 2019 de la Bucureşti, cu participarea numeroşilor specialişti în domeniu.

“Luptăm să reducem mortalitatea prin cancerele feminine şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pacientelor noastre. Acesta este scopul. O facem bazat pe dovezi. (….) Avem ţări care au scăzut mortalitatea rapid prin vaccinare combinată cu profilaxie secundară. Avem modele ale unor ţări mari care au implementat noi tipuri de screening mult mai convenabile. Auto-prelevarea va fi discutată. Vom discuta despre diagnostic şi tratament”, a afirmat prof. dr. Patriciu

Achimaş-Cadariu, coordonator ştiinţific al Forumului Naţional de Gineco-Oncologie, în deschiderea evenimentului.

Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Lidia Kajanto, a spus că prevenţia este foarte importantă şi că ar trebui promovată mai mult în rândul populaţiei.

“Din păcate, la noi în institut ajung în stadii avansate. Problema de prevenţie este foarte importantă. Pacienţii care ajung în IOB sunt trecuţi prin diverse clinici sau medicii de familie, probabil că nu îi îndrumă unde trebuie. Avem mari probleme în depistare (a cancerului de sân – n.r.). Din păcate, şi

la col uterin există program de screening, însă pacientele nu ajung să facă. Noi am ajuns să facem campanii. Să mergem noi la paciente. Cancerul de col uterin este în creştere. Ajung pacientele destul de târziu în Institutul Oncologic. Orice femeie să îşi facă controalele obligatorii şi să existe mijloace de coerciţie. Problema este pe partea de conştientizare a populaţiei. Probabil că ar trebui mult mai bine promovată. (…) Am ajuns să tratăm foarte multe complicaţii. (…) Sunt pacienţi care merg în clinici private şi vin după aceea pentru complicaţii la noi”, a susţinut Kajanto.

La rândul său, managerul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, Cătălin Vlad, a spus că anul trecut au fost trataţi în această unitate medicală 31.625 de pacienţi, cazuri noi dintre aceste fiind aproximativ 12.000.

“Ca intervenţii chirurgicale, o valoare peste 7.400. Dintre acestea, aproximativ 35% reprezintă partea gineco-oncologică. Partea de sân reprezintă patologia cel mai des întâlnită în cadrul Institutului Oncologic din Cluj”, a precizat medicul.

Forumul Naţional de Gineco-Oncologie este organizat în parteneriat instituţional cu: Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

Ultimele stiri

Parteneri