Sari la conținut

Cancerele urologice, operate cu ajutorul robotului da Vinci Xi la Spitalul Monza din București

Cancerele urologice se operează acum și cu ajutorul chirurgiei robotice. Chirurgia, în general, e o chestiune de precizie.

Mai ales atunci când vine vorba despre afecțiuni urologice grave, cum ar fi diversele tipuri de cancere asociate, în cazul cărora spațiul de lucru este îngust și funcții vitale care țin de aparatul genital și urinar ar putea fi ușor atinse, precizia devine esențială.

De aceea, reperul absolut în medicină în ce privește specialitatea urologiei este chirurgia robotică. Cu ajutorul robotului da Vinci Xi, disponibil la Spitalul Monza din București, se pot face intervenții de mare finețe, minim-invaziv.

E important de precizat și că da Vinci Xi nu este un robot în sensul convențional al cuvântului, întrucât nu poate opera de unul singur și nici nu este în vreun fel programat să realizeze o operație, ci este un instrument sofisticat, de ultimă generație, pus în mâinile unor medici cu foarte mare experiență.

Acesta îi oferă chirurgului care îl controlează: un acces intra-operator superior, o vizibilitate sporită, o posibilitate de mișcare inaccesibilă mâinii umane, toate cu rezultate extraordinare pentru pacient. Ca urmare, pacientul se recuperează mult mai rapid, minimizând sângerările intra-operatorii, precum și durerile și complicațiile post-operatorii.

„E o satisfacție uriașă pentru mine să văd că, inclusiv în cazul operațiilor foarte complicate, a doua zi pacienții sunt deja în picioare, se alimentează, nu au dureri și au doar niște cicatrici foarte mici, abia observabile. Mulți dintre ei mă întreabă: ”Sigur m-ați operat? Pentru că mă simt foarte bine, parcă nici nu s-a întâmplat.”

Robotul îmi adaugă patru mâini și patru ochi, așa încât să asigur pacientul de cele mai bune rezultate posibile”, completează Dr. Cristian Surcel, Medic primar urologie și Doctor în Ştiinţe medicale, șef Urology Center în cadrul Spitalului Monza.

Toată chirurgia urologică poate fi făcută cu ajutorul robotului da Vinci Xi. Iată doar câteva dintre afecțiunile urologice în cazul cărora chirurgia robotică se dovedește extrem de utilă:

Cancerul renal

Este unul dintre tipurile de cancere greu de descoperit în faze incipiente, deoarece simptomele sunt mai puțin evidente, pot fi puse ușor pe seama altor cauze și se poate întâmpla chiar să nu fie identificate simultan. Vorbim, de exemplu, despre prezența sângelui în urină, oboseală, dureri în lateral, anemie sau hipertensiune arterială. Acest tip de cancer este și rezistent la chimioterapie.

De aceea, intervenția chirurgicală devine prioritară. Până acum, în chirurgia deschisă clasică, se scotea și rinichiul odată cu tumora, însă, cu ajutorul chirurgiei robotice, tumora poate fi izolată, fără a afecta rinichiul. Funcția renală este astfel prezervată, iar riscul de a dezvolta insuficiență renală pe termen mediu și lung – drastic redus.

Cancerul suprarenal

Glandele adrenale sau suprarenale sunt glande mici, situate deasupra rinichilor, care au un rol important în coordonarea capacității organismului de a răspunde la stres.

Deși vorbim despre o tumoră mai rar întâlnită și care este adesea de tip benign, există cazuri în care tumori canceroase ajung pe calea sângelui în glandele suprarenale, provenind din celule canceroase care au metastazat de la alte părți ale corpului. De asemenea, cancerele pot să apară direct la glandele suprarenale, caz în care acestea secretă cantități crescute de cortizol, respectiv adrenalină.

Intervențiile chirurgicale robotice sunt indicate și în acest caz, mai ales datorită capacității sporite a chirurgului de a delimita tumora de țesuturile sănătoase și a eliminării oricărui tremur al mâinii medicului cu ajutorul da Vinci Xi.

Cancerul de vezică urinară

Se manifestă atunci când celule atipice se dezvoltă într-un mod necontrolat la nivelul vezicii urinare și devine un cancer invaziv atunci când aceste celule invadează stratul muscular.

Deseori confundat cu cistita sau cu infecțiile urinare prin prisma simptomelor, cancerul de vezică urinară apare cu o frecvență mai mare în cazul fumătorilor și a celor care lucrează în medii toxice.

În cazul cancerului agresiv al vezicii urinare, se recomandă cistectomia, o intervenție care, cu ajutorul robotului da Vinci Xi, aduce beneficii importante: risc mai mic de complicații majore, pierderea redusă a sângelui, nevoia mai mică de analgezice după intervenția chirurgicală, întoarcerea mai rapidă la o dietă normală, timp mai scurt de spitalizare, recuperarea mai rapidă a funcției intestinale.

Cancerul de prostată

Este frecvent întâlnit, mai ales la bărbații de vârsta a treia. Conform studiilor, 7 din 10 bărbați ajunși la 70 de ani dezvoltă cancer de prostată.

Nu există semne de avertizare pentru stadiul incipient al acestui tip de cancer. Abia după ce tumora malignă determină mărirea semnificativă a prostatei sau după ce cancerul s-a răspândit dincolo de prostată, pot să apară simptome ca: nevoia frecventă de a urina, dificultăți în a controla fluxul urinar, o senzație dureroasă la urinare sau prezența sângelui în urină.

Prostatectomia realizată robotic este o soluție chirurgicală potrivită pentru cancerul de prostată, mai ales pentru că riscul de incontinență urinară, de care pacienții se tem foarte tare după operație, este foarte mic și există șansa ca funcțiile sexuale să revină mai repede, deoarece nervii sunt mai bine protejați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel