luni, octombrie 3, 2022

Artista britanică-australiană, populară în întreaga lume pentru rolul Sandy din filmul Grease, s-a stins din viață la doar 73 de ani. Se lupta cu cancerul de 30 de ani.

Ea a fost diagnosticată cu cancer de sân pentru prima dată în 1992 și pentru a doua oară în 2013, putând învinge ambele tumori. Cu toate acestea, al treilea diagnostic din 2017 a fost mult mai grav decât precedentul. Era deja un cancer de sân cu metastaze osoase pe care, din păcate, nu l-a putut depăși.

Te-ar mai interesa: Sărbătoare importantă: Ce sfânt prăznuiește Biseri...

Ce este cancerul de sân metastatic

Sensul „metastazei” în RAE face clară gravitatea pe care o implică acest cuvânt: „propagarea unui focar canceros într-un alt organ decât cel în care a început”. Prin urmare, dacă vorbim despre cancerul de sân metastatic, ne referim la unul dintre cele mai mortale și mai complicate.

După cum a subliniat Breastcancer.org, atunci când această boală este diagnosticată, se datorează faptului că cancerul s-a răspândit deja în afara sânului în alte părți ale corpului, cu tendința de a se răspândi la oase, plămâni, creier sau ficat. Prin urmare, este numit și cancer de sân în stadiul IV sau cancer de sân avansat.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 33 ani a rămas fără mâna dreaptă în u...

Sursă EVZ

Această răspândire este rezultatul separării celulelor tumorii primare, care se deplasează în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin sau prin sistemul limfatic. Acestea se pot instala și crește într-o altă parte a corpului, provocând răspândirea bolii.

Este obișnuit ca cancerul de sân metastatic să fie diagnosticat la o pacientă care a avut anterior cancer de sân într-un stadiu incipient sau chiar care a depășit anterior o tumoare, așa cum este cazul Oliviei Newton-John. Această situație este cunoscută sub denumirea de „recurență metastatică”, după cum explică „Cancer.net”.

Te-ar mai interesa: Medic: „Acest obicei face ca incidenţa cance...

Simptomele cancerului de sân metastatic

Simptomele variază în funcție de locul unde a apărut metastaza. Daca este localizata in oase, este frecvent sa suferi de dureri osoase, de spate, de gat sau de articulatii, precum si de umflaturi si fracturi osoase.

Dacă metastaza este cerebrală, se asociază cu dureri de cap, amețeli, greață, convulsii, confuzie, pierderea echilibrului și modificări de personalitate.

În cazul în care răspândirea celulelor canceroase a afectat plămânii, pacientul va suferi de dificultăți de respirație și de o tuse uscată constantă, în timp ce metastazele hepatice provoacă îngălbenirea pielii și a ochilor, erupții cutanate, umflare sau dureri de burtă, pierderea poftei de mâncare și greață.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

Oboseala, vărsăturile și pierderea în greutate sunt alte simptome de avertizare. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu toți oamenii suferă de aceste simptome și că, deși au o simptomatologie similară, aceasta se poate datora unei alte boli. Este întotdeauna recomandat să mergi la medic dacă suferi de aceste simptome.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private