Sari la conținut

Cancerul care lovește adulții sub 50 de ani. Semne de alarmă

Institutul Național al Cancerului (NCI) definește cancerul ca fiind proliferarea celulelor din organism, care cresc fără control.

Celulele normale se înmulțesc atunci când organismul are nevoie de ele și mor atunci când sunt deteriorate sau dacă organismul nu mai are nevoie de ele; dar când materialul genetic al unei celule se modifică, cancerul se dezvoltă acolo. Dacă se întâmplă acest lucru, celulele se divid prea repede și nu mor în mod normal.

Institutul explică că majoritatea tumorilor sunt solide, însă, leucemia nu este, deoarece este un alt tip de cancer.

„Cancerul este principala cauză de deces în lume: în 2020, aproape 10 milioane de decese au fost atribuite acestei boli, adică aproape unul din șase dintre cei înregistrati”, spune Organizația Mondială a Națiunilor Unite (OMS).

De menționat este că există peste 100 de tipuri de cancer care își poartă numele, în funcție de organul în care se dezvoltă, dar conform NCI și Clinicii Mayo, cancerul care a crescut cel mai mult în ultimii ani este cel colorectal la adulții sub 50 ani.

Cancerul colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani

Factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt consumul excesiv de alcool, o alimentație săracă, bogată în grăsimi saturate și trans, chiar și lipsa exercițiilor fizice poate afecta dezvoltarea acestuia.

Entitatea explică că și consumul de carne roșie este un factor de risc, dar, totuși, asta nu înseamnă că trebuie eliminată complet, ci mai degrabă să i se reducă aportul.

Trebuie amintit că OMS, într-o analiză a 22 de experți, a concluzionat că consumul de carne ar putea fi cancerigen și este asociat cu cancerul colorectal.

„Experții au concluzionat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18%”, spune sursa.

Semne de avertizare ale cancerului colorectal

Un istoric familial este primul semn de avertizare pentru cei care sunt predispuși să dezvolte boala. Cu toate acestea, alte afecțiuni sunt strâns legate, cum ar fi:

Constipație: Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale explică că este o afecțiune în care o persoană are dificultăți în evacuarea cu ușurință a scaunului, iar acest lucru se datorează faptului că scaunul este nodular și uscat.

Există multe practici care pot contracara constipația, totuși, este indicat să consultați în prealabil un medic pentru a o trata, deoarece oricine poate fi afectat.

Diaree: Deși diareea poate fi un simptom al unei infecții sau alte probleme de sănătate, atunci când durează câteva săptămâni, poate fi asociată cu afecțiuni mai grave.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel