Sari la conținut

Cancerul care se vindecă, dacă este descoperit la timp

Anual, milioane de oameni de pe glob află că au cancer de colon și de rect, iar alte câteva sute de mii își pierd viața din pricina acestei maladii.

Prognosticul în cazul cancerului de colon depinde de stadiul bolii. În stadiile incipiente, supraviețuirea la 5 ani după operație poate ajunge și la 90%. Dar, o dată cu avansarea stadiului, rezultatele scad.

Cancerul colorectal este vindecabil, cu o condiție vitală: să fie depistat la timp. Din fericire, în cazul cancerului de colon sau rect există o formațiune precanceroasă numită polip, care poate fi depistată și îndepărtată cu ușurință cu mult timp înainte ca aceasta să devină malignă.

Prin diagnosticarea și rezecarea polipilor colonici în timpul colonoscopiei, cancerul colorectal este oprit înainte să apară. De aceea, este indicat să mergi la medic pentru efectuarea unui screening anual, mai ai 50 de ani.

Principalele simptome sunt:

  • sângerările rectale dar tumorile sângerează puțin, cantitatea este insesizabilă cu ochiul liber, sângele poate fi detectat numai în cazul unei analize speciale,
  • dereglările tranzitului intestinal,
  • durerile abdominale,
  • diaree sau constipație de lungă durată,
  • senzația de defecare incompletă,
  • senzație de balonare constantă,
  • crampe abdominale,
  • pierderea în greutate fără vreun motiv cunoscut,
  • senzație de oboseală continuă,

Aceste simptome însă nu sunt specifice doar cancerului colorectal, ele pot să aparțină și altei afecțiuni. De aceea, dacă ai unul dintre aceste simptome, este indicat să te prezinți de urgență la medicul gastroenterolog pentru un screening complet.

Cum se pune diagnosticul de cancer colorectal:

Specialiștii recomandă atât femeilor, cât și bărbaților să facă periodic următoarele examene:

  • Tușeul rectal – examen rectal digital − după vârsta de 50 de ani.
  • Analiza materiilor fecale, pentru a putea fi depistate sângerarile care nu pot fi depistate cu ochiul liber – anual, după vârsta de 50 de ani.
  • Recto-sigmoidoscopia − o dată la 3-5 ani, după vârsta de 50 de ani. Acest test examinează porțiunile din intestinal gros denumite rect și colon sigmoid.
  • Colonoscopia − o dată pe an, după vârsta de 50 de ani. În cazul în care un membru al familiei a fost diagnosticat cu cancer colorectal, testul trebuie făcut mai devreme și se repetă cel puțin o dată la cinci ani. Colonoscopia este o procedura endoscopică de examinare a lumenului rectului și a părtii distale a colonului. Procedura are atât indicație diagnostică, putându-se vizualiza tumori, polipi dar și terapeutică sau bioptică. Colonoscopia este cea mai sigură procedură în depistarea cancerului colorectal.

În ce constă tratamentul cancerului colorectal:

Intervenția chirurgicală este metoda principală în tratamentul cancerului colorectal. Datele statistice arată că, în 50% din toate cazurile, tratamentul chirurgical poate vindeca această formă de cancer. Operația este asociată cu tratament adjuvant și neoadjuvant. Radioterapia preoperatorie este menită să reducă din volumul tumorii și să asigure o radicalitate maximă la operație. Chimioterapia postoperatorie are ca scop distrugerea celulelor canceroase și prevenirea apariției recidivei locale sau a metastazelor.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel