duminică, iunie 13, 2021

Anual, milioane de oameni de pe glob află că au cancer de colon și de rect, iar alte câteva sute de mii își pierd viața din pricina acestei maladii.

Prognosticul în cazul cancerului de colon depinde

de stadiul bolii. În stadiile incipiente, supraviețuirea la 5 ani după operație poate ajunge și la 90%. Dar, o dată cu avansarea stadiului, rezultatele scad.

Cancerul colorectal este vindecabil, cu o condiție vitală: să fie depistat la timp. Din fericire, în cazul cancerului de colon sau rect există o formațiune precanceroasă numită polip, care poate fi depistată și îndepărtată cu ușurință cu mult timp înainte ca aceasta să devină malignă.

Prin diagnosticarea și rezecarea polipilor colonici în timpul colonoscopiei, cancerul colorectal este oprit înainte să apară. De aceea, este indicat să

mergi la medic pentru efectuarea unui screening anual, mai ai 50 de ani.

Principalele simptome sunt:

 • sângerările rectale dar tumorile sângerează puțin, cantitatea este insesizabilă cu ochiul liber, sângele poate fi detectat numai în cazul unei analize speciale,
 • dereglările tranzitului intestinal,
 • durerile abdominale,
 • diaree sau constipație de lungă durată,
 • senzația de defecare incompletă,
 • senzație de balonare constantă,
 • crampe abdominale,
 • pierderea în greutate fără vreun motiv cunoscut,
 • senzație de oboseală continuă,

Aceste simptome însă nu sunt specifice doar cancerului

colorectal, ele pot să aparțină și altei afecțiuni. De aceea, dacă ai unul dintre aceste simptome, este indicat să te prezinți de urgență la medicul gastroenterolog pentru un screening complet.

Cum se pune diagnosticul de cancer colorectal:

Specialiștii recomandă atât femeilor, cât și bărbaților să facă periodic următoarele examene:

 • Tușeul rectal – examen rectal digital − după vârsta de 50 de ani.
 • Analiza materiilor fecale, pentru a putea fi depistate sângerarile care nu pot fi depistate cu ochiul liber – anual, după vârsta de 50 de ani.
 • Recto-sigmoidoscopia − o dată

  la 3-5 ani, după vârsta de 50 de ani. Acest test examinează porțiunile din intestinal gros denumite rect și colon sigmoid.

 • Colonoscopia − o dată pe an, după vârsta de 50 de ani. În cazul în care un membru al familiei a fost diagnosticat cu cancer colorectal, testul trebuie făcut mai devreme și se repetă cel puțin o dată la cinci ani. Colonoscopia este o procedura endoscopică de examinare a lumenului rectului și a părtii distale a colonului. Procedura are atât indicație diagnostică, putându-se vizualiza tumori, polipi dar și terapeutică sau bioptică. Colonoscopia este cea mai sigură procedură

  în depistarea cancerului colorectal.

În ce constă tratamentul cancerului colorectal:

Intervenția chirurgicală este metoda principală în tratamentul cancerului colorectal. Datele statistice arată că, în 50% din toate cazurile, tratamentul chirurgical poate vindeca această formă de cancer. Operația este asociată cu tratament adjuvant și neoadjuvant. Radioterapia preoperatorie este menită să reducă din volumul tumorii și să asigure o radicalitate maximă la operație. Chimioterapia postoperatorie are ca scop distrugerea celulelor canceroase și prevenirea apariției recidivei locale sau a metastazelor.

Ultimele stiri

Parteneri