Sari la conținut

Cancerul de col uterin – cu ce teste poate fi depistat? NU ignorați aceste simptome banale!

Incontinenta urinara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Incontinenta urinara

Cancerul de col uterin este un tip de cancer care apare în celulele colului uterin – partea inferioară a uterului care se conectează la vagin.

Diverse tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală, joacă un rol în cauzarea majorității cancerului de col uterin.

Când este expus la HPV, sistemul imunitar al organismului previne de obicei virusul să facă rău. La un procent mic de oameni, totuși, virusul supraviețuiește ani de zile, contribuind la procesul care face ca unele celule de col uterin să devină celule canceroase.

Vă puteți reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin efectuând teste de screening și primind un vaccin care protejează împotriva infecției cu HPV.

Medicul oncolog Dragoș Median explică pe larg cauzele și simptomele cancerului uterin și care este legătura dintre cancerul uterin și HPV.

Citeste si:

„Cancerul de col uterin apare de la un virus numit HPV. Este un virus care se găseşte în natură, pe corpul nostru sau pe mucoasele noastre în mod fiziologic. Acest virus are o mulţime de tulpini. Sunt tulpini care dau cancer de col uterin sau leziuni la nivelul tractului genital sau aşa numitele veruci, cele care dau leziuni pe tegumente.

Cele mai cunoscute sunt 16, 18, 31 şi 33. Acestea sunt cele considerate cu risc înalt. Mecanismele de apărare ale organismului sunt compromise, fie o altă afecţiune, fie o altă boală infecţioasă sau alţi factori care pot duce la scădrea imunităţii, precum fumatul”, a spus medicul oncolog Dragoş Median la Antena 3.

Simptomele cancerului de col și testele care pot fi făcute

Acestă leziune sau boală este relativ lentă. Poate fi surprinsă în stadii incipiente la un consult medical. Când spun consult medical, nu mă refer doar la un simplu consult ginecologic, ci şi la un test Papanicolau şi tiparea HPV. Aceste teste pot să stabilească diagnosticul unei leziuni precursoare.

În momentul în care apare simptomatologia, înseamnă că este vorba despre un cancer mult mai avansat. Cel mai adesea este remarcată o sângerare vaginală anormală, poate să apară după contactul sexual. Contactul sexual poate fi dureros.

Cancerul de col – este singurul tip de cancer care poate fi prevenit

Este singurul cancer pentru care există profilaxie. Putem face profilaxia acestui cancer printr-un vaccin anti-HPV. Vaccinarea aceasta poate să prevină acest tip de cancer şi are o eficienţă fantastică la apariţia unei leziuni premaligne sau unei leziuni maligne la nivelul colului uterin.

Totul despre vaccinarea anti-HPV

Acest vaccin îl pot face atât fetele, cât şi băieţii. Ideal ar fi să se facă înainte de începerea vieţii sexuale, dar nu este o vârstă minimă. Vaccinarea începe undeva de la 12 până la 25 de ani.

Pentru fete, vaccinul este gratuit. Cel mai adesea, acest tip de cancer se transmite pe cale sexuală. Cel mai simplu mod de a ne proteja este folosirea prezervativului atunci când se întreţin relaţii intime”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.