joi, august 18, 2022

Rușinea poate fi fatală, iată la ce semne trebuie să fii atent. Specialiștii atrag atenția că bolnavii amână mult prea mult prezentarea la medic, din cauza rușinii, agravând astfel stadiul bolii.

Cancerul de colon şi rect este a doua cauză de mortalitate în România, iar numărul deceselor este din ce în ce mai mare.

Pentru a veni în întâmpinarea medicilor care spun că rușinea îi ține pe români acasă, o asociație de pacienți îți pun la dispoziție și un test pe care îl poți face acasă. Un rezultat necorespunzător va trebui să te convingă să te prezinți la medic.

Te-ar mai interesa: 6 „toxine” extrem de periculoase: Efec...

Alina Comănescu de la „Sănătate pentru comunitate”a declarat pentru Digi24: ”Este un test care poate fi făcut acasă dacă există aceste sângerari oculte, pacientul urmează să treacă prin endo sau colonoscopie. Cancerul colorectal, mai ales, în România, omoară mai ales din cauza rușinii, pentru că îți e rușine să mergi la medic.”

1.500 de teste gratuite sunt disponibile la Bucureşti pentru persoane de peste 55 de ani. Ca să le primească, trebuie să lase o cerere însoţită de copia actului de identitate la Centrul pentru Seniori, de pe Bulevardul Basarabia numărul 37-39.

Te-ar mai interesa: Noi precizări despre pastilele cu iod. Rafila: Făr...

Anul trecut au fost depistaţi peste 83.000 de oameni cu cancer colorectal şi s-au înregistrat mai mult de 50.000 de decese provocate de această maladie. În 30% dintre cazuri, boala apare pe fond genetic, dar mulţi ajung să sufere şi din cauza alimentelor de proastă calitate, potrivit unui material realizat de Digi24.ro.

Tratarea cancerului colorectal este costisitoare. În fază incipientă, ar putea costa echivalentul a 4.000 de euro, cu 90% şanse de supravieţuire. În stadiul 4, lucrurile se complică. Şansele scad la 10 procente, iar costul urcă la 40.000 de euro.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, avertisment despre pastila de iod: „Ro...

Cancerul de colon și rect poate fi tratat, dacă se descoperă din timp, de aceea este importantă depistarea sa. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, care are ca scop identificarea sângerărilor ascunse în scaun.

Cancerul colorectal este al treilea tip de cancer ca frecvență la bărbați și al doilea la femei; însă este principala cauză de deces prin boli digestive. Cu o simplă colonoscopie, poate fi diagnosticat precoce.

Te-ar mai interesa: Președintele Societății de Radiologie, reacție des...

Semnele cancerului de colon

Prezența sângelui în scaun,

Modificarea tranzitului intestinal – alternarea diareei/constipație,

Senzația de balonare,

Scăderea inexplicabilă în greutate,

Starea de oboseală persistentă și somnolență,

Durerea la nivelul rectului,

Crampe puternice

Nu le ignorați!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private