Sari la conținut

Cancerul de ficat, o boală din ce în ce mai răspândită. Care sunt cauzele acestei situații alarmante

Cancerul de ficat și moartea survenită în urma acestui tip de cancer se înregistrează din ce în ce mai des. Care sunt cauzele invaziei cancerelor de ficat?

Specialiștii dau vina pe hrana din ce în ce mai procesată și mai bogată în pesticide și alte chimicale. Practic, cu alte cuvinte, ne hrănim din ce în ce mai toxic.

Cancerul de ficat este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer în Statele Unite ale Americii, potrivit statisticilor oficiale. Este boala care a omorât 16.000 de bărbați și 8.000 de femei, iar peste 32.000 de persoane au fost diagnosticate în ultimii ani.

Un nou raport arată că numărul persoanelor care au decedat din cauza cancerului de ficat s-a dublat în SUA, comparativ cu mijlocul anilor 80. Publicat în Jurnalul Cancerelor pentru Specialiști, raportul estimează o creștere a acestui tip de cancer până în anul 2030 și sunt enumerați și factorii de risc care contribuie la nedorita creștere. Printre aceștia, din ce în ce mai multe cazuri de obezitate, diabet de tip 2, hepatita C și fumatul.

Unul dintre studii prezintă și confirmă legătura dintre expunerea la pesticide și creșterea numărului de cancere hepatice.

Chimicalele utilizate pentru a controla dăunătorii pe culturile alimentare reprezintă un pericol pentru persoanele care consumă aceste alimente. Multe fructe și legume conțin reziduuri de pesticide chiar și după ce au fost spălate sau curățate.

Există un număr de pesticide specifice clasificate drept cauze probabile ale cancerului, inclusiv captafol, dibromură de etilenă, glifosat, malathion, diazinon și diclorfeniltricloretan (DDT). DDT, un pesticid organocloric, poate crește riscul de carcinom hepatocelular, arată un studiu publicat în ediția din martie 2017 a revistei Cauzele Cancerului și cum îl ținem sub Control. Utilizarea sa este restricționată în multe zone.

Pe lângă pesticidele cunoscute și clasificate periculoase pentru consum, o altă problemă gravă o reprezintă și cele necunoscute, ale căror efecte nu au fost testate.  Un raport publicat de Universitatea Princeton a arătat că există 70.000 de substanțe chimice care sunt în producția comercială în SUA.

Vorbim de SUA fiindcă aici se fac mai multe studii, este de la sine înțeles că industria agricolă din întreaga lume folosește pesticide. Le găsim în cele mai folosite fructe și legume, care reprezintă o parte din alimentația tuturor. Le găsim în mere, cartofi, morcovi, piersici etc.

Însă după datele sumbre publicate, există o preocupare mai mare în ceea ce privește stoparea consumului de chimicale. Specialiștii recomandă modalități de reducere a expunerii la pesticide și alte produse chimice:

  • Îndreptați-vă spre culturile ecologice
  • Spălați temeinic toate fructele și legumele
  • Dacă aveți posibilitatea, încercați să vă creșteți singuri legumele sau împrieteniți-vă cu familii din zone rurale, care vă pot furniza produse netratate chimic
  • Gătiți la temperaturi înalte carnea de porc sau de pui
  • Îndepărtați grăsimile vizibile din carne, deoarece multe reziduuri sunt depozitate în grăsime.
Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel