Sari la conținut

Cancerul de ficat. Principalele cauze și cinci dintre simptomele mai subtile

Cancerul de ficat. Principalele cauze și cinci dintre simptomele mai subtile.

Ficatul este cel mai mare organ intestinal al corpului. Așezat chiar sub coastele și plămânul drept, joacă un rol important în sănătatea noastră generală. Este responsabil pentru descompunerea și stocarea substanțelor nutritive, crearea proteinelor care coagulează sângele, furnizează bilă la intestin și descompune deșeurile toxice din sânge.

Potrivit cancer.ca, celulele din ficat se schimbă uneori sau se comportă neregulat. Când se întâmplă acest lucru, de obicei duce la tumori benigne, cum ar fi hemangioamele. Aceste tumori nu sunt întotdeauna canceroase, dar uneori, modificările celulelor hepatice pot duce la cancer.

Din păcate, ficatul este mai susceptibil la cancer datorită funcției sale de filtrare a corpului. Deoarece tot sângele din corp trece prin ficat, este accesibil oricărei celule canceroase din sânge. Pentru a vă informa mai bine despre cancerul hepatic, iată o listă cu principalele cauze și simptome ale cancerului hepati.

Ce este cancerul de ficat?

Aproximativ 30.600 de persoane sunt diagnosticate cu cancer hepatic în fiecare an, potrivit activebeat.com. Prevalența acestui cancer se datorează rolului pe care ficatul îl joacă în corpul nostru. Fiind cea mai mare glandă din întregul corp, ficatul dvs. este responsabil pentru filtrarea și eliminarea toxinelor, stocarea vitaminelor și a substanțelor nutritive esențiale pentru energie, generarea proteinelor necesare pentru coagularea sângelui și producerea bilei pentru o digestie eficientă.

  • Acționând ca un filtru, ficatul poate deveni cu ușurință canceros. Cancerul fie se înrădăcinează în ficat și se răspândește în alte organe (Cancer hepatic primar) – de exemplu, colonul, pancreasul, stomacul, sânii și plămânii.
  • Sau cancerul poate călători dintr-o altă zonă a corpului și afectează ficatul (cancer metastazat), deoarece toxinele sunt filtrate. Persoana medie diagnosticată cu cancer la ficat are peste 60 de ani. Sunt afectați mai mulți bărbați decât femei.

Cauze frecvente ale cancerului de ficat

Deși nu există o cauză directă a cancerului de ficat propriuzisă, există o serie de factori de risc comuni care sunt legați de dezvoltarea cancerului hepatic, inclusiv:

  • Vârstă – cancerul hepatic îi afectează cel mai adesea pe cei cu vârsta de 67 de ani sau peste.
  • Sex – bărbații sunt de două ori mai predispuși la cancer la ficat față de femei, cu 22.720 de cazuri noi la bărbați și 7.920 de cazuri la femei anual.
  • Condiții existente – cum ar fi hepatita B, hepatita C, ciroză hepatică, obezitate și diabet, legate de dezvoltarea cancerului hepatic. De exemplu, 5% dintre pacienții cu ciroză dezvoltă cancer la ficat.
  • Stilul de viață – de exemplu, fumătorii și cei care abuzează de alcool tind să fie mai predispuși la apariția cancerului hepatic.
  • Ereditate – persoanele cu antecedente familiale de cancer hepatic sunt mai predispuse să dezvolte boala.

Simptomele cancerului hepatic

Cel mai înspăimântător aspect al cancerului hepatic este acela că în primele etape simptomele sunt adesea inexistente sau foarte subtile. Cu toate acestea, la fel ca în majoritatea tipurilor de cancer, diagnosticul precoce al cancerului hepatic este vital pentru supraviețuire.

Iată cinci dintre simptomele mai subtile, dar revelatoare, ale cancerului hepatic

1. Pierdere bruscă în greutate

Când slăbim datorită eforturilor de dietă și exerciții fizice, majoritatea dintre noi ar sări în sus și în jos în sărbători. Cu toate acestea, pierderea bruscă și inexplicabilă în greutate care provine din prezența cancerului hepatic nu se datorează schimbărilor în dietă sau exerciții fizice sau chiar nivelurilor sporite de stres. Dacă observați o schimbare bruscă a greutății, aceasta indică adesea o problemă de sănătate subiacentă și ar trebui adusă imediat la cunoștința medicului dumneavoastră.

2. Modificări inexplicabile ale poftei de mâncare

Durerea abdominală persistentă și umflarea care rezultă adesea din cancerul hepatic vor provoca modificări continue ale apetitului pacientului. De exemplu, s-ar putea să observați că obțineți o plinătate extremă chiar și după mesele mici până la punctul în care vă simțiți inconfortabil. De asemenea, puteți dezvolta anorexie, o tulburare de alimentație datorită lipsei constante de apetit și a sațietății dureroase.

3. Inflamarea ficatului

Prezența cancerului de ficat va determina deseori umflarea dureroasă a ficatului și a abdomenului. Această inflamație este adesea cauzată de o masă tumorală în ficat care determină umflarea glandei hepatice reale și a țesuturilor din jur atât de mult încât este vizibilă și foarte fragedă.

4. Icter

Icterul este o afecțiune cauzată de excesul de bilirubină, o substanță reziduală de culoare galben închis sau maro care provoacă îngălbenirea pielii și a albului ochilor atunci când nu este eliminată din fluxul sanguin. Bilirubina va rămâne în sânge până la exces la acei pacienți cu ficat de lucru ineficient.

5. Durere 

Adesea, când un organ vital sau o glandă din corp este deteriorat, vom experimenta dureri într-o altă parte a corpului. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de durere și poate fi prezentă la cei cu leziuni hepatice. De exemplu, un ficat umflat (situat pe partea dreaptă a corpului sub coaste) poate avea ca rezultat un umăr sau un spate dureros, deoarece ficatul s-a distins atât de mult încât apasă pe nervii umărului și a spatelui.

 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel