Sari la conținut

Remedii naturiste pentru ficat. Mierea hrăneşte celula hepatică, iar cafeaua protejează împotriva cancerului de ficat

Remedii pentru ficat. Ficatul este uzina de detoxifiere a întregului organism, așa că e important să îl ajutăm să funcționeze optim. Anumite alimente și băuturi pot sprijini ficatul. 

Mierea este un adjuvant excelent în tratamentul afecţiunile respiratorii, dar şi în cele hepatice, cardiace ori pentru cicatrizarea unor semne care apar din cauza acneei, susţin specialiştii în medicina complementară.

În cazul afecţiunilor hepatice, ficatul are nevoie de un regim hiperglucidic, vitamine şi proteine, iar studiile arată că mierea acţionează la nivelul aparatului digestiv, ajutând la asimilarea alimentelor. Mierea e utilă şi pentru problemele intestinale cronice precum constipaţia sau ulcerul duodenal. „Mierea e elementul dulce care hrăneşte celula hepatică şi e bine ca aceia care suferă de boli hepatice să înlocuiască zahărul din alimentaţie cu miere”, recomandă specialistul în apicultură Cristina Mateescu.

Alte remedii pentru ficat

  • Consumă cafea. Cafeaua pare a fi bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva unor probleme precum ficatul gras. Un studiu din 2013 a scos la iveală că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice. De asemenea, poate proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, cum ar fi cancerul hepatic. Un studiu din 2014 publicat în Journal of Clinical Gastroenterology sugerează că efectele protectoare ale cafelei se datorează modului în care influențează enzimele hepatice. Cafeaua pare să reducă acumularea de grăsimi în ficat. De asemenea, crește nivelul de antioxidanți protectori din ficat. Compușii din cafea ajută, de asemenea, enzimele hepatice să elimine din organism substanțele cauzatoare de cancer.
  • Consumă ceai verde. O cercetare din 2016 publicată în revista Nutrition sugerează că ceaiul verde poate ajuta la reducerea riscului de cancer hepatic la populațiile asiatice de sex feminin. Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul, mai degrabă decât să-l vindece. Cu toate acestea, studiul constată că sunt necesare mai multe cercetări.
  • Mănâncă struguri. Un studiu care apare în World Journal of Gastroenterology arată că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea afectării ficatului. Consumul de struguri întregi, cu tot cu semințe, reprezintă o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă. Suplimentele cu extract din semințe de struguri pot furniza, de asemenea, antioxidanți.
  • Consumă grapefruit. O altă cercetare publicată în World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca fiind un aliment prietenos cu ficatul. Grapefruitul conține doi antioxidanți principali: naringina și naringenina. Aceștia pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. De asemenea, compușii pot reduce acumularea de grăsimi în ficat și pot crește nivelul enzimelor care ard grăsimile. Acest lucru poate face grapefruitul un instrument util în lupta împotriva bolii ficatului gras nonalcoolic.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel