Categories: Ştiri sănătate

Cancerul de piele, depistat înainte să apară. Dermatoscopul care mărește de 140 de ori alunițele, full HD

Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic. Medicii dermatologi recomandă screeningul cancerului de piele nu doar vara, ci și toamna, după o expunere îndelungată la soare.

Dermatoscopia digitală cu lumină polarizată full HD, introdusă recent, în premieră, în România este cea mai fină metodă de prevenție a cancerului de piele, oferind o imagine a alunițelor mărită și de 140 de ori, full HD, și ajutându-i pe medici să facă diferența mult mai ușor între leziunile benigne și cele maligne.

Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia, o investigație care durează câteva secunde, poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Cu ajutorul acestei investigații se pot observa microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.

Noutate absolută în prevenția cancerului de piele

Dermatoscopia digitală cu lumină polarizată, echipată cu cameră Medicam 1000 full HD, este ultima tehnologie în materie de dermatoscopie, care a fost prezentată recent la ediția de anul acesta a Congresului European de Cancer de Piele. Dermatoscopul oferă imagini full HD ale leziunilor, de cea mai înaltă precizie, fiind singurul dermatoscop din lume care are încorporată o cameră full HD. Noua tehnologie permite vizualizarea mărită de 140 ori de ori a leziunilor, chiar în timpul screening-ului pielii, unghiilor și scalpului, ajutându-I pe medici să facă diferența mult mai ușor între leziunile benigne și cele maligne. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea şi analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunitelor și observarea evoluției lor în timp.

„Introducerea acestei noutăți absolute în dermatologie și dermatoscopie marchează un moment important în prevenția cancerului de piele și în special a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. Lansarea acestei tehnologii coincide cu o perioadă propice pentru screeningul cancerului de piele. La fiecare început de vară, înainte de expunerea la ultraviolete, precum și la fiecare început de toamnă, după expunerea la soare, recomandăm un screening complet al alunițelor, pentru a verifica urmările unei expuneri intensive la razele solare. Noul dermatoscop dispune de o tehnologie unică în țară, de înaltă precizie, care ne ajută să relizăm un screeing complet și eficace al pielii, însemând practic trecerea de la o verificare HD la una full HD, ceea ce contează foarte mult în diferențierea alunițelor benigne de cele maligne”, a declarat Dr. Lucian Russu, medic dermatolog la clinica Bioderm.

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.

Statistici îngrijorătoare

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom, conform ultimelor statistici Globocan.

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

  • Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;
  • Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
  • Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
  • Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Recent Posts

Se dau BANI DE LA STAT! Persoanele care vor primi 3500 lei lunar. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede majorarea indemnizației pentru veteranii de război…

9 minute ago

RUGĂCIUNE puternică ce trebuie rostită în a doua zi de Paşti pentru NOROC şi SĂNĂTATE

Luni, pe 6 mai 2024, creștinii sărbătoresc a doua zi de Paște și totodată prima…

39 de minute ago

O nouă interdicţie alimentară decisă de UE! Produse care duc la cancer și infertilitate

Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria…

o oră ago

ANM dă alerta: Un nou val de frig, VREMEA se răceşte din nou!

Meteorologii anunţă un nou val de frig, după câteva zile cu soare și temperaturi asemănătoare…

2 ore ago

Pensionarii care vor avea o creștere de până la 1.600 de lei după recalculare. Câți ani au lucrat?

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și…

2 ore ago

Legumele pe care trebuie să le consumi OBLIGATORIU la masa de Paște. Medic: „Detoxifică ficatul”

Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, însă doua legume nu ar trebui să…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic