duminică, februarie 5, 2023

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din epidermă, stratul cel mai exterior al pielii, cauzată de deteriorarea ADN-ului neremediabil, care declanșează mutații. Aceste mutații determină celulele pielii să se înmulțească rapid și să formeze tumori maligne. Principalele tipuri de cancer de piele sunt carcinomul cu celule bazale (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC), melanomul și carcinomul cu celule Merkel (MCC).

Te-ar mai interesa: Cea mai sănătoasă dietă din lume. Prelungește viaț...

Cele două cauze principale ale cancerului de piele sunt razele ultraviolete nocive (UV) ale soarelui și utilizarea paturilor de bronzare UV. Vestea bună este că, dacă cancerul de piele este prins devreme, dermatologul dvs. îl poate trata cu cicatrici mici sau deloc și cu șanse mari de a-l elimina complet. Adesea, medicul poate detecta chiar creșterea într-o etapă precanceroasă, înainte ca aceasta să devină un cancer de piele complet sau să pătrundă sub suprafața pielii.

Simptome

Unde se dezvoltă cancerul de piele

Cancerul de piele se dezvoltă în principal pe zone ale pielii expuse la soare, inclusiv pe scalp, față, buze, urechi, gât, piept, brațe și mâini și pe picioare la femei. Dar se poate forma și în zone care rareori văd lumina zilei – palmele, sub unghiile sau unghiile de la picioare și zona genitală.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre crizele de ficat. Ce semne apar câ...

Cancerul de piele afectează persoanele de toate tonurile pielii, inclusiv cele cu ten mai întunecat. Când melanomul apare la persoanele cu tonuri de piele închise, este mai probabil să apară în zone care nu sunt expuse în mod normal la soare, cum ar fi palmele mâinilor și tălpile picioarelor.

Semne și simptome ale carcinomului bazocelular

Carcinomul bazocelular apare de obicei în zonele expuse la soare ale corpului, cum ar fi gâtul sau fața.

Te-ar mai interesa: Boala extrem de rară cu care a ajuns la spital un ...

Carcinomul bazocelular poate apărea ca:

  • umflătură perlată sau cerată
  • leziune plată, de culoare carne sau maro, asemănătoare unei cicatrici
  • o pată de sânge sau scabie care se vindecă și revine

Semne și simptome ale carcinomului cu celule scuamoase

Cel mai adesea, carcinomul cu celule scuamoase apare pe zonele expuse la soare ale corpului, cum ar fi fața, urechile și mâinile. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare au mai multe șanse să dezvolte carcinom cu celule scuamoase în zone care nu sunt adesea expuse la soare.

Carcinomul cu celule scuamoase poate apărea ca:

  • Un nodul ferm, roșu
  • leziune plată cu o suprafață solzoasă, crustată

Semne și simptome ale melanomului

Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corpul dumneavoastră, pe pielea normală sau într-o aluniță existentă care devine canceroasă. Melanomul apare cel mai adesea pe față sau pe trunchiul bărbaților afectați. La femei, acest tip de cancer se dezvoltă cel mai adesea la nivelul picioarelor inferioare. Atât la bărbați, cât și la femei, melanomul poate apărea pe pielea care nu a fost expusă la soare.

Te-ar mai interesa: Patru semne care prevestesc un infarct. Corpul te ...

Melanomul poate afecta persoanele cu orice ton de piele. La persoanele cu tonuri mai întunecate ale pielii, melanomul tinde să apară pe palme sau tălpi, sau sub unghii sau unghiile de la picioare.

Semnele melanomului includ:

  • pată mare maroniu cu pete mai întunecate
  • aluniță care se schimbă în culoare, dimensiune sau simț sau care sângerează
  • leziune mică cu o margine neregulată și porțiuni care apar roșu, roz, alb, albastru sau albastru-negru
  • leziune dureroasă care mănâncă sau arde
  • Leziuni întunecate pe palme, tălpi, vârful degetelor sau de la picioare sau pe membranele mucoase care vă acoperă gura, nasul, vaginul sau anusul.

Prevenirea cancerului de piele

Majoritatea cancerelor de piele sunt prevenibile. Pentru a vă proteja, urmați aceste sfaturi de prevenire a cancerului de piele:

Evitați soarele în mijlocul zilei. Pentru mulți oameni din America de Nord, razele soarelui sunt cele mai puternice între aproximativ 10 a.m. și 4 p.m. Programați activități în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și iarna sau când cerul este înnorat.

Te-ar mai interesa: Medicamentul minune cu care slăbesc rapid vedetele...

Purtați protecție solară pe tot parcursul anului. Protecțiile solare nu filtrează toate radiațiile UV dăunătoare, în special radiațiile care pot duce la melanom. Dar joacă un rol major într-un program general de protecție solară.

Purtați îmbrăcăminte de protecție. Protecțiile solare nu oferă o protecție completă împotriva razelor UV. Așadar, acoperă-ți pielea cu haine întunecate, bine țesute, care îți acoperă brațele și picioarele, și o pălărie cu boruri largi, care oferă mai multă protecție decât o face o șapcă de baseball sau o vizieră.

Evitați saloanele de bronzare. Luminile folosite în saloanele de bronzat emit raze UV și vă pot crește riscul de cancer de piele.

Fiți conștienți de medicamentele care sensibilizează pielea la soare. Unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, inclusiv antibiotice, vă pot face pielea mai sensibilă la lumina soarelui.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private