Sari la conținut

Cancerul de vezică. Care sunt motivele de îngrijorare: Invadează celelalte organe

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Cancerul de vezică. Care sunt motivele de îngrijorare: Invadează celelalte organe

Cancerul de vezică urinară este al șaptelea cel mai frecventtip de cancer. În fiecare an, 4.700 de persoane mor din cauza acestei maladii. Potrivit experților, aproape jumătate dintre cancerele de vezică urinară sunt rezultatul fumatului. Persoanele în vârstă (în special bărbații) sunt cele mai expuse, explică dr. Thomas Feutren, oncolog.

Cancerul de vezică urinară este o tumoră malignă care își are originea în peretele vezicii urinare. Peretele vezicii urinare este alcătuit din mai multe straturi (uroteliu, țesut muscular, corion și seroasă). În 90% din cazuri, tumora malignă apare în uroteliu: numim această tumoare urotelială. 10% dintre cancerele vezicale apar în alte zone ale vezicii urinare: numim această tumoare non-urotelială.

Dacă nu este tratată, tumora urotelială crește în mușchiul peretelui vezicii urinare și apoi se răspândește la organele învecinate. În cele din urmă, celulele canceroase se pot desprinde de tumoare și pot migra către alte structuri din organism: acestea sunt cunoscute sub numele de metastaze.

Cancerul de vezică. Care sunt motivele de îngrijorare: Invadează celelalte organe

Cancerul de vezică urinară este al șaptelea cel mai frecvent cancer în Franța, cu aproape 12.000 de cazuri pe an. Afectează în principal bărbații cu vârsta de peste 50 de ani (cele mai multe diagnostice sunt făcute după vârsta de 70 de ani).

În aproape jumătate din cazuri, cancerul de vezică urinară este rezultatul fumatului. În plus, anumite substanțe chimice și tratamente profesionale au fost identificate ca „declanșatori” ai cancerului de vezică urinară, potrivit Sante Magazin.

Tratamentul pentru cancerul de vezică urinară poate include îndepărtarea țesutului afectat, injecții pentru a distruge celulele anormale, îndepărtarea vezicii urinare sau chimioterapie și/sau radioterapie.

Cum se dezvoltă cancerul de vezică urinară?

Formarea cancerului de vezică urinară, la fel ca toate tipurile de cancer, este rezultatul unei modificări a ADN-ului și, mai precis, a unei gene (parte a ADN-ului). Această mutație genetică face ca celulele să se comporte anormal, predispunând la apariția cancerului.

În 90% din cazuri, este vorba de un carcinom urotelial, cunoscut și sub numele de carcinom cu celule tranziționale (o tumoare malignă care își are originea în celulele uroteliale care căptușesc interiorul vezicii urinare, care formează o căptușeală numită uroteliu). Celulele maligne sunt inițial puține la număr. Acesta se numește cancer in situ. Celulele se înmulțesc apoi pentru a forma o tumoare malignă.

În timp, tumora crește în uroteliu și apoi invadează stratul de țesut conjunctiv (cancer non-muscular invaziv). Ulterior, tumora ajunge la mușchii din adâncul peretelui vezicii urinare și, uneori, la grăsimea care înconjoară vezica (cancer cu invazie musculară). În cele din urmă, celulele canceroase pot scăpa și invada organele sau ganglionii limfatici din apropiere.

Care sunt diferitele tipuri de cancer de vezică urinară?

În 90% din cazuri, cancerul de vezică urinară este un carcinom urotelial care debutează în celulele uroteliului, unul dintre straturile mucoasei vezicii urinare. Există și alte tipuri de cancer de vezică urinară, mai rare (cancer non-urotelial):

  • Carcinomul cu celule scuamoase al vezicii urinare, care apare atunci când se formează celule scuamoase plate în mucoasa vezicii urinare;
  • Adenocarcinomul vezicii urinare își are originea în celulele glandulare ale vezicii urinare. Reprezintă mai puțin de 2% din totalul cancerelor de vezică urinară;
  • Cancerul uracal, care de obicei își are originea acolo unde ligamentul uracal se conectează la partea superioară a vezicii urinare;
  • Carcinomul cu celule mici al vezicii urinare, care este un tip de tumoră neuroendocrină (NET) care își are originea în celulele sistemului neuroendocrin. Celulele neuroendocrine se găsesc în aproape fiecare organ din corp. Carcinomul cu celule mici este, de obicei, un cancer de vezică urinară de grad înalt, care crește și se răspândește rapid. Unele persoane cu carcinom urotelial pot avea și carcinom cu celule mici;
    sarcomul de țesut moale al vezicii urinare își are originea în țesuturile moi ale vezicii urinare, cum ar fi mușchii, vasele de sânge sau grăsimea.

Factorii de risc pentru cancerul de vezică urinară?

Factorii de risc pentru cancerul de vezică urinară sunt

  • Fumatul: este responsabil pentru aproape 40% din cancerele de vezică urinară. Se estimează că fumătorii au un risc de 5,5 ori mai mare de a dezvolta cancer de vezică urinară decât nefumătorii. În plus, cu cât fumați mai mult, cu atât crește riscul de cancer;
  • expunerea la substanțe la locul de muncă: între 5 și 25% dintre cancerele de vezică urinară sunt legate de expunerea profesională la produse cancerigene, cum ar fi: aminele aromatice (substanțe utilizate în industria gudronului, a anvelopelor, a cosmeticelor, a textilelor etc.), hidrocarburile aromatice policiclice (prezente în fumul de tutun, în poluarea vehiculelor, în apă, în anumite alimente gătite la foc de lemne etc.);
  • bilioză: este o infecție parazitară numită schistosomioză, care se găsește în principal în Africa. Această boală a fost identificată ca fiind un factor de risc pentru cancerul vezical non-urotelial. Sunt în curs de desfășurare studii pentru a vedea dacă persoanele care au fost infectate cu acest parazit în trecut mai prezintă un risc crescut de cancer de vezică urinară;
    administrarea anumitor medicamente (cum ar fi fenacetina, ciclofosfamida, chornafazina) și anumite tratamente (cum ar fi radioterapia la nivelul pelvisului).

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel