Sari la conținut

De ce apare cancerul oral și cum poate fi descoperit timpuriu. Medic: ”Primele semne ale acestei boli sunt…”

Cancerul oral. Ȋn fiecare an, în Romania, sunt ȋnregistrate peste 3.000 de cazuri de cancer oral. Mai mult de jumătate dintre bolnavi supraviețuiesc ȋn jur de cinci ani de la diagnosticare, dar acest procent poate ajunge la 80-90% dacă boala este descoperită și tratată din timp. La nivel mondial, cancerul oral reprezintă a șasea formă ȋntâlnită a bolii. 

La fel ca ȋn majoritatea cancerelor, și ȋn această formă, simptome deranjante precum durerile, apar atunci când boala este deja ȋntr-un stadiu avansat. Una dintre modalitățile de a o depista ȋntr-o fază incipientă, este vizita de rutină ȋn cabinetul stomatologic. La control, medicul nu examinează doar sănătatea danturii, ci și a cavității bucale, per ansamblu. 

“Pentru a detecta primele semne ale cancerului oral este necesară o examinare vizuală și tactilă a ȋntregii cavități bucale de doar 90 de secunde. Erupțiile, petele, iritațiile, umflăturile și orice altă modificare a țesutului pot fi semne ale acestei boli. Dacă pacientul vine regulat la stomatolog, cel puțin o dată pe an, acesta va observa imediat dacă ceva s-a schimbat de la ultima vizită și va recomanda investigații suplimentare. Pe fumători ȋi sfătuiesc să meargă la control la șase luni, fumatul fiind unul dintre principalii factori declanșatori ai bolii. 

Cancerul oral, favorizat de igiena orală deficitară

Am văzut multe campanii ȋn ultimii ani de ȋncurajare a populației să se testeze pentru diferite forme de cancer, de col, de sân și este foarte bine că se ȋntâmplă asta, ȋnsă despre cel oral nu prea vorbește nimeni”, ne-a declarat Violeta Alecu, medic stomatolog. 

Cancerul oral este favorizat de consumul de tutun și alcool, igiena orală deficitară, virusuri, factori externi, precum poluarea sau expunerea prelungită la soare și un stil de viață nesănătos – stres, somn insuficient, alimentație necorespunzătoare. Boala este mai des ȋntâlnită la bărbați decât la femei și apare, ȋn cele mai multe cazuri, după 40 de ani. 

“Din păcate, mulți români refuză vizita la stomatolog, ȋn principal din două motive: costurile și frica. Ce le explic tuturor pacienților mei este că, cu cât amână mai mult, cu atât tratamentul va fi mai scump și mai complicat. Prevenția are costuri minime sau chiar 0, la mine ȋn cabinete, de exemplu, consultul și controlul sunt gratuite, tocmai pentru a ȋncuraja oamenii să vină. Pe de altă parte, lipsa prevenției, ȋi poate costa nu doar pierderea dinților, ci, ȋn unele cazuri, chiar viața. Am văzut numeroase cazuri de cancer oral de-a lungul anilor, la unele am avut noroc și erau la ȋnceput, abia apăruseră primele plăci, cu dimensiuni mici. Dar au fost și altele ȋn stare avansată, ȋmi amintesc de o doamnă, pe la 50 și ceva de ani, din mediul rural, care a venit cu o tumoră de tip ciupercă, de câțiva centimetri, aflată pe arcada superioară. O avea de ceva timp, dar s-a gândit că este o inflamație și a amânat mersul la medic până ȋn ultimul moment, când era deja foarte mare și nu a mai rezistat din cauza durerilor”, completează dr. Violeta Alecu. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel