duminică, august 14, 2022

Cancerul ovarian, Ziua Mondială de conștientizare a bolii. Cezar Irimia: „2 femei din 3 nu au auzit de această boală înainte de diagnostic”

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată pe 8 mai. Este ziua din an prin care se îndeamnă ca la nivel mondial să fie auzită vocea într-o solidaritate în lupta împotriva cancerului ovarian.

Rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a celor bolnavi este foarte redus.

Te-ar mai interesa: Rugăciune specială către Sfânta Maria. Ce se întâm...

Prevenţia este foarte importantă în această boală. În prezent, există două opţiuni pentru a reduce riscul de a face cancer ovarian. Una este reprezentată de contraceptivele orale, despre care s-a constatat că reduc riscul de cancer ovarian cu până la 30-60%.

A doua opţiune se referă la îndepărtarea chirurgicală a ovarelor şi a tuburilor uterine, dacă testarea genetică indică un risc crescut de cancer ovarian. Pentru femeile aflate în postmenopauză, această intervenţie chirurgicală poate reduce riscul de cancer ovarian şi de cancer asociat cu 85-90%. Pentru femeile aflate în premenopauză, îndepărtarea ovarelor şi a trompelor uterine poate reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar cu 40-70%.

Te-ar mai interesa: Florin Salam, reacție acidă în miez de noapte: Lăs...

Cancerul ovarian, cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice

Miercuri, 12 mai a avut loc conferința online despre lupta împotriva cancerului ovarian, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). În acest mod, FABC a ținut să marcheaze Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. Eveniment a fost susținut de Astra Zeneca, farmaciile Alphega și Genekor.

Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice, de aceea, cunoașterea simptomelor este extrem de importantă și poate salva vieți.

Te-ar mai interesa: Diabet: acestea sunt câteva simptome tăcute ale bo...

Cancerul ovarian este o afecțiune cu evoluție lentă, chiar asimptomatică la debut, fapt ce îi permite să evolueze fără a fi depistat. Din păcate, simptomele cancerului ovarian apar sau devin vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii, când cancerul este deja extins.

În general, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un an de la debut, iar simptomele care apar în stadiile tardive sunt determinate în principal de efectul compresiv pe care începe să îl aibă tumora asupra structurilor din jur.

Te-ar mai interesa: Beneficiile foliei de aluminiu pentru sănătate. Li...

În cadrul conferinței online despre lupta împotriva cancerului ovarian, de miercuri, 12 mai, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, a vorbit despre complexitatea depistării cancerului ovarian din timp.

„În anul 2020, 1909 femei au făcut o formă de cancer ovarian. Dintre acestea, 121 au pierdut lupta cu boala. Este păcat, dar în România, la ora actuală, 2 femei dintre 3 nu au auzit de această boală înainte de diagnostic. În cazul cancerului ovarian, lucrurile sunt mult mai complexe”, a declarat președintele FABC.

Te-ar mai interesa: Pietre care alungă energia negativă: „Regene...

Simptomele cancerului ovarian

  • Durere lombară, abdominală sau abdomino-pelvină;
  • Simptome gastrointestinale: eructații (râgâieli), indigestie, grețuri, modificări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree.
  • Hemoragii vaginale anormale, în special după menopauză;
  • Apariția de scurgeri sau sângerări vaginale neobișnuite și neregulate;
  • Dispareunie (durere în timpul actului sexual);
  • Mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel;
  • Astenie;
  • Tulburări urinare: micțiune iminentă, arsuri la urinat;
  • Scădere în greutate;
  • Dispanee (dificultate în respirație).

Dr. Dragoș Median: Pacienții au dreptul să întrebe „De ce?”

Dr. Dragoș Median, medic primar Oncologie Medicală, a subliniat importanța deosebită a educației medicale și a informației în ceea ce privește studiile clinice despre cancerul ovarian. De asemenea, Dragos Median sfătuiește pacientele sa ceară o a doua opinie, în ciuda faptului că atunci când doctorul aude că cineva îi cere o a doua opinie reacția față de pacient nu este prea placută.

„Pacienta trebuie să înțeleagă care sunt pașii și, până la urmă, fiecare este responsabil de propria lui sănătate. Trebuie să înțeleagă care sunt pașii, să-și stabilească corect obiectivele, pentru că datele statistice se refră la grupuri mari de oameni, sunt utile pentru instituții. Dar nu înseamnă soarta fiecăruia dintre oameni. Nu trebuie privite global, ci trebuie adaptate.

Apoi, trebuie discutat fiecare pas în parte. Și acesta este un lucru care ține de educația medicală a fiecăruia. Pacienta trebuie să știe că trebuie făcută chirurgie, dar trebuie să înțeleagă ce tip de chirurgie trebuie făcută, ce anume se va înlătura, cum se poate verifica dacă ceea ce s-a spus s-a și întâmplat, ce înseamnă un rezultat histopatologic. Pare că e o chestie complicată și tehnică, dar nu este așa.

Fiecare dintre pacienții noștri ar trebui să înțeleagă ce înseamnă un rezultat histopatologic și dacă nu-l înțelege, să solicite medicului să i se explice acest rezultat. Pacienții au dreptul să întrebe „De ce?”.

Eu încurajez pacienții să ceară o a doua părere. A nu se înțelege că încurajez castingul de doctori. Până la urmă, o a doua părere nu înseamnă neapărat o părere mai bună, nu înseamnă că trebuie să fie o părere complet diferită și, în niciun caz, nu înseamnă că pacientul trebuie să aleagă ce-i convine.

Pacientul are dreptul să-și aleagă ce dorește, dar ar trebui să-și aleagă informat, nu neapărat ce-i place să audă. E tot un lucru care ține de educația medicală”, a declarat dr. Dragoș Median.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private