Sari la conținut

Mare atenție dacă ai aceste simptome! Ar putea fi un cancer pulmonar!

cancer pulmonar
A woman coughing

Este posibil ca un cancer pulmonar să nu producă simptome vizibile în stadiile incipiente și din această cauză, mulți oameni nu sunt diagnosticați până când boala nu a avansat. Dar unele semne și simptome timpurii pot fi observate la unele persoane.

Citiți mai departe pentru a afla despre semnele și simptomele precoce ale cancerului pulmonar și despre modul în care screeningul precoce poate ajuta persoanele cu risc crescut de boală.

Rețineți că aceste simptome se pot suprapune cu alte afecțiuni, multe dintre ele foarte frecvente și ușoare.

Semne și simptome timpurii ale cancerului pulmonar

1. O tuse care nu se va opri sau se va schimba

Fiți în alertă pentru o nouă tuse care persistă. O tuse asociată cu o răceală sau o infecție respiratorie va dispărea în aproximativ o săptămână, dar o tuse persistentă poate fi un simptom al cancerului pulmonar.

De asemenea, acordați atenție oricăror modificări ale tusei cronice, mai ales dacă fumați.

Dacă tușiți mai des, tusea este mai adâncă sau sună răgușit sau tuseți cu sânge sau o cantitate neobișnuită de mucus, este timpul să faceți o programare la medic.

Nu vă lăsați tentați să eliminați o tuse încăpățânată, indiferent dacă este uscată sau produce mucus. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Medicii vă vor asculta plămânii și vă pot recomanda o radiografie sau alte teste.

2. Modificări ale respirației sau respirație șuierătoare

Greutatea în a respira, senzația că rămâi fara aer și presiunea din piept simțită permanent poate sa fie un alt simptom al cancerului pulmonar.

Modificări ale respirației pot apărea dacă cancerul pulmonar blochează sau îngustează căile respiratorii sau dacă se acumulează lichid dintr-o tumoare pulmonară în piept.

Dacă vă este dificil să respirați după ce ați urcat scările sau ați îndeplinit sarcini pe care înainte le-ați găsit ușoare, nu ignorați simptomele.

3. Durere corporală

Cancerul pulmonar poate produce durere în piept, umeri sau spate. Un sentiment de durere poate să nu fie asociat cu tuse.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă observați orice tip de durere în piept, fie că este ascuțită, plictisitoare, constantă sau intermitentă. De asemenea, ar trebui să rețineți dacă este limitat la o anumită zonă sau apare în piept.

Atunci când cancerul pulmonar provoacă dureri în piept, disconfortul poate rezulta din ganglionii limfatici măriți sau metastazele la peretele toracic, mucoasa din jurul plămânilor, numită pleură sau coaste.

Cancerul pulmonar care s-a răspândit la oase poate produce dureri în spate sau în alte zone ale corpului. Durerea osoasă este adesea mai intensă noaptea și se accentuează atunci când faceți mișcare.

4. Modificarea vocii

Modificările vocii prezintă un alt simptom des întâlnit în cazul cancerului pulmonar. Dacă auziți o schimbare semnificativă a vocii dvs. sau dacă altcineva subliniază că vocea dvs. sună mai adânc, răgușită sau mai rău, contactați medicul.

5. Oboseala cronică și lipsa apetitului de mâncare

Oboseala cronică este un alt simptom al cancerului pulmonar, având în vedere că plămânii nu mai funcționează corespunzător și astfel organismul nu mai este oxigenat așa cum trebuie. Mai mult decât atât, oboseala este o urmare a lipsei poftei de mâncare care duce la o proastă alimentare a organismului.

Lipsa apetitului alimentar este una dintre cele mai întâlnite simptome în cazul cancerului la plămâni. Pierderea rapidă în greutate și lipsa senzației de foame trebuie să tragă un semnal de alarmă și e necesară o vizită la medic.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: