Categories: Ştiri sănătate

Cancerul pancreatic ar putea fi descoperit într-un stadiu incipient cu un test simplu pe care îl poți face acasă

O aplicație care le permite utilizatorilor să depisteze cancerul pancreatic și alte afecțiuni printr-un selfie realizat cu ajutorul unui smartphone a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Washington din Statele Unite și va fi prezentată în curând la o conferință internațională, informează agenția Xinhua.

Cu o rată de supraviețuire de 9% în cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, parțial din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente și nu există metode noninvazive de depistare a tumorii înainte ca aceasta să se răspândească în corp.

Aplicația BiliScreen utilizează o cameră de smartphone, algoritmi computaționali și instrumente de învățare programată pentru detectarea unor creșteri ale nivelului de bilirubină din sânge în sclera unei persoane.

Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca și a altor afecțiuni, este icterul, o colorație galbenă a pielii și albului ochilor cauzată de acumularea de bilirubină în sânge.

Testul de sânge utilizat în prezent pentru măsurarea valorilor bilirubinei nu este în mod obișnuit administrat adulților decât dacă există motive de îngrijorare, precizează sursa citată.

„În cazul cancerului pancreatic, problema este că până ce devii simptomatic este de obicei prea târziu”, susține Alex Mariakakis, student doctorant în cadrul universității amintite, într-un comunicat.

Posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci când nivelurile bilirubinei sunt ușor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltării unui program cu totul nou de depistare a unor afecțiuni la pacienții cu risc ridicat.

„Dacă oamenii își pot face acest test simplu o dată pe lună — în intimitatea locuințelor lor — s-ar putea depista boala îndeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viața”, a adăugat Mariakakis, autorul principal al lucrării, care va prezenta aplicația la conferința internațională Ubicomp 2017 organizată de Association for Computing Machinery în Maui, Hawaii, la 13 septembrie.

Echipa care a conceput BiliScreen, a realizat anterior BiliCam, o aplicație pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizată cu pielea copilului. Un studiu publicat recent în jurnalul „Pediatrics” a demonstrat că BiliCam a ajutat la estimarea cu acuratețe a nivelurilor de bilirubină în cazul a 530 de copii.

În cadrul unui studiu clinic inițial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri îngrijorătoare confirmate în procent de 89,7%.

Recent Posts

Moment de cumpănă pentru maestrul Florin Piersic, aflat în stare gravă la spital. Medeea Marinescu: „să ne rugăm”

Maestrul Florin Piersic este internat în spital și deși starea sa se menține stabilă, nu…

24 de minute ago

A doua zi de Paști. Ce trebui să faci în Lunea Albă pentru a avea noroc tot anul

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după…

54 de minute ago

Un tip banal de activitate fizică scade riscul de deces prin infarct cu aproape 40%

Un nou studiu realizat de cercetătorii englezi a avut rezultate surprinzătoare privind scăderea substanţială a…

o oră ago

Bucureştenii au înroşit liniile de urgenţă de la salvare

Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov în minivacanţa…

2 ore ago

Cât timp este recomandat să păstrezi salata de boeuf în frigider? Marea greșeală a românilor care ajung să se confrunte cu intoxicație alimentară

Salata de boeuf este unul dintre principalele preparate care se găsește pe mesele românilor în…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic