duminică, martie 26, 2023

Cancerul pancreatic poate fi dificil de tratat și are o rată de mortalitate mult mai mare decât alte forme de cancer, din cauza faptului că este adesea diagnosticat târziu.

Cercetătorii coreeni au conceput recent o modalitate de a detecta, atât cancerul pancreatic, cât și cel de prostată cu un test de urină.
Această tehnologie ar putea la detectarea cancerului, în stadii incipiente, făcându-l mai ușor de tratat.
Detectare timpurie este foarte importantă pentru succesul tratamentului și pentru îmbunătățirea prognosticului. Ca atare, cercetătorii continuă să caute modalități de îmbunătățire a detectării diferitelor forme de cancer.

Te-ar mai interesa: Otrava care provoacă boli grave și cancer. Medic r...

O echipă condusă de cercetători de la Divizia Surface & Nano Materials din Coreea a publicat recent un studiu despre o nouă modalitate de a detecta cancerul pancreatic și de prostată folosind un test de urină. Ei spun că testul poate avea până la o rată de detectare de 99%.

Cancer pancreatic și de prostată

Unele semne și simptome ale cancerului pancreatic includ:

  • icter
  • indigestie
  • greață și vărsături
  • scaun de culoare gri pal sau gras

Din păcate, cancerul pancreatic este în general detectat doar în stadii tardive, iar ratele de deces sunt ridicate. Rata de supraviețuire de 5 ani pentru cancerul pancreatic este de 12%.

În plus, numărul de cazuri de cancer pancreatic este în creștere în SUA în fiecare an, în special la femeile mai tinere.

Te-ar mai interesa: A murit Ionuț! Tânărul a stat două luni în comă pr...

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de prostată este de 97%. Cu excepția cancerului de piele, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbați, iar 1 din 8 bărbați primesc un diagnostic de -a lungul vieții.

Nu toți bărbații prezintă simptome ale cancerului de prostată, dar medicii îl pot detecta prin screeningul de rutină. Cu toate acestea, pentru bărbații care prezintă simptome, unele dintre acestea pot include urinarea frecventă și urinarea dureroasă.

Te-ar mai interesa: Cele mai intuitive zodii din horoscop. Numerolog: ...

Testarea curentă și screeningul pentru cancerul pancreatic sau de prostată pot fi destul de invazive și uneori costisitoare.

Metodele prin care medicii testează cancerul pancreatic includ utilizarea scanării CT și RMN, iar pentru testarea cancerului de prostată, medicii folosesc testarea sângelui, ultrasunetele transrectale sau examenele rectale.

Crearea unui test de urină de detectare a cancerului

Cum biofluidele pot fi instrumente utile în detectarea sau diagnosticarea anumitor afecțiuni, cercetătorii din acest studiu au dorit să le utilizeze într -un mod mai avansat – folosind urina pentru a detecta metaboliții cancerului.

Te-ar mai interesa: Ce alimente declanșează sindromul intestinului iri...

„Urina este un biofluid promițător pentru diagnosticul bolii, deoarece majoritatea componentelor metabolice sunt excretate prin tractul urinar”, declară autorii.

Cercetătorii notează că studiile anterioare arată că unii compuși metaboliți prezenți în urină sunt diferiți în urina persoanelor fără cancer față de urina persoanelor cu cancer, dar că anterior, singura modalitate de a detecta acești compuși era printr -un proces „laborios”.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 27 Martie- 2 Aprilie. Mihai Voropchi...

Prin dezvoltarea unui senzor îmbunătățit, oamenii de știință au reușit să detecteze „punctele fierbinți” în probele de urină. Aceste puncte fierbinți au ridicat și amplificat anumiți compuși moleculari care indică un cancer.

După crearea unei benzi de testare a urinei și a unui dispozitiv de testare portabile, cercetătorii au obținut probe de urină de la un număr de pacienți cu cancer pancreatic sau de prostată pentru a vedea cât de bine a funcționat testul.

Pe lângă obținerea probelor de urină de la 19 pacienți cu cancer pancreatic și 39 de pacienți cu cancer de prostată, cercetătorii au colectat probe de la 40 de bărbați fără cancer și 20 de femei fără cancer.

Testul a fost în general capabil să detecteze 99% din cazurile de cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private