Sari la conținut

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai letale forme de boală. Cum îți dai seama că suferi de ea?

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay
Alimentebenefice pancreasuli

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai letale forme de boală. Cum îți dai seama că suferi de ea? Potrivit experților, există cinci forme care pot prevesti instalarea acestei maladii.

Cancerul pancreatic poate deveni o boală cronică tratabilă! Când celulele canceroase încep să se înmulțească necontrolat în pancreas sau în jurul acestuia, ducând la formarea unei tumori, apare cancerul pancreatic, scrie Timesnownews.

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai letale forme de boală. Cum îți dai seama că suferi de ea?

Potrivit experților, durerea este un simptom precoce al cancerului pancreatic, raportat de 50% dintre pacienți. Cu toate acestea, există și alte simptome ale apariției tumorii, care pot ajuta la diagnosticarea sa, din timp.

Potrivit specialiștilor, acestea sunt cele mai semnificative cinci semne care pot prevesti instalarea acestei maladii.

  1. Dureri abdominale

Durerea abdominală este rareori asociată cu riscul de cancer. Dar, în mod ironic, ar putea fi un simptom precoce al celui mai periculos cancer. Experții spun că atunci când se resimte un disconfort abdominal, unul care iradiază chiar până în spate, acesta ar putea fi un semnal de avertizare al cancerului pancreatic.

 2. Durerile de spate

Durerea de spate este, de asemenea, un simptom-cheie al cancerului pancreatic, mai ales atunci când cancerul s-a răspândit deja la nervii din jur.

pancreas

3. Greață și vărsături

Dacă simțiți greață sau aveți senzație de vomă imediat după masă, ar putea fi un semn de avertizare timpurie al creșterii tumorii.

Este posibil ca aceasta să interfereze cu digestia și să dea simptome precum pierderea inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare sau indigestie din cauza blocajului sau presiunii făcute de un chist pancreatic pe stomac sau în intestinul subțire.

Tumora se poate înfășura în jurul stomacului

Pe măsură ce tumora progresează, se poate înfășura în jurul stomacului, agravând durerile abdominale după mese.

4. Diabetul

Apariția diabetului după vârsta de 50 de ani a fost asociată în unele studii cu cancerul pancreatic. Iar atunci când aceasta este însoțită de o scădere în greutate inexplicabilă, experții recomandă să mergeți neapărat la medic. Cu toate acestea, nu orice pacient cu diabet zaharat este considerat un individ cu risc crescut de cancer pancreatic.

5. Mâncărimi ale pielii și icter

Pielea uscată, însoțită de mâncărime și de icter, poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul pancreatic. Tumora poate bloca canalul biliar, rezultând astfel tulburări digestive și îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Simptomele însoțitoare ale icterului care rezultă din nivelurile scăzute ale bilirubinei includ și oboseala, durerea abdominală, pierdere în greutate și febră.

Ce este pancreasul?

Pancreasul este un organ ce este localizat în partea stângă a cavității abdominale (hipocondrul stâng), sub stomac, în potcoava duodenală. Este o glandă anexă a tubului digestiv, având atât o funcție exocrină (producând sucul pancreatic, ce participă la digestie), cât și una endocrină (secretând doi hormoni antagoniști, insulina, care este un hormon hipoglicemiant, și glucagonul, care este un hormon hiperglicemiant).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel