miercuri, februarie 1, 2023

Cancerul pulmonar: Care sunt primele semne pe care nu trebuie să le ignori. Ascultă-ți tusea! Campanie de conștientizare privind cancerul bronho-pulmonar.

Cancerul pulmonar este o boală care debutează în plămâni, atunci când o tumoare se formează în organul cheie al sistemului respirator și împiedică funcționarea normală a organului cheie.

Se dezvoltă cel mai frecvent la persoanele care fumează. Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, respectiv a patra cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. Cu toate acestea, sub rezerva diagnosticării precoce, ratele de supraviețuire se pot dubla.

Te-ar mai interesa: Ochii tăi arată așa? Poate fi primul semn al cance...

Când vine vorba de tratamentul cancerului pulmonar, totul începe cu detectarea în timp util și conștientizarea simptomelor timpurii ale bolii.

tratamente naturiste pentru tuse

Ascultă-ți tusea! Proiect pilot de conștientizare privind cancerul bronho-pulmonar

Societatea Română de Pneumologie (SRP), alături de Societatea Română de Radioterapie (SRR), Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunță lansarea campaniei Ascultă-ți tusea! (www.ascultatusea.ro), un proiect pilot de conștientizare privind cancerul bronho-pulmonar în rândul publicului general.

Te-ar mai interesa: Zincul n-ar trebui să lipsească din corp. Joacă un...

Inițiativa este cu atât mai importantă cu cât, în România, prezentarea tardivă a pacientului la medic este una dintre principalele cauze ale ratei scăzute de diagnostic precoce al cancerului bronho-pulmonar.

Lansarea campaniei Ascultă-ți tusea! (www.ascultatusea.ro) reprezintă un demers ce adresează realitatea actuală, într-un context în care, potrivit profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea, publicat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și European Observatory on Health Systems and Policies, în cooperare cu Comisia Europeană, cancerul bronho-pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer în România.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi dacă dormi pe spate. Medic: cre...

Deși ratele de supraviețuire în cancer se îmbunătățesc, România se situează, în continuare, cu mult sub media Europeană (15%), figurând cu o rată de supraviețuire de 11%. Având în vedere discrepanțele dintre rata incidenței și rata mortalității prin cancer în România, comparativ cu cifrele înregistrate la nivel european, există o diferență semnificativă în termeni de diagnosticare timpurie.

Te-ar mai interesa: Oana Roman: Mă bătea de îmi sărea apa în cap!...

„Ascultă-ți tusea adresează o realitate profundă, aceea a bruiajului care ne deturnează zilnic de la ceea ce este mai important, noi înșine. Ca medicii să poată diagnostica devreme cancerul bronho-pulmonar, este important ca pacienții să ajungă cât mai devreme la consult și să cunoască informațiile esențiale, fie că vorbim despre simptome, fie că vorbim despre factorii de risc. Amintesc fumatul, fumatul pasiv, poluarea aerului, contactul cu anumite minerale, substanțe periculoase sau radiații ionizante, precum azbest, arsenic, nichel, crom, cadmiu, radon, Röntgen, anumite afecțiuni virale, factori genetici.”, a afirmat Prof. Dr. Rodica Anghel, Președintele Societății Române de Radioterapie.

Te-ar mai interesa: Medic român: 17 lucruri de știut despre febră...


Care sunt cauzele cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar se poate dezvolta din cauza fumatului – la mâna întâi, la mâna a doua sau la mâna a treia. Dar, în afară de aceasta, cauzele cancerului pulmonar includ:

1. Expunerea la substanțe chimice toxice

2. Carcinogeni

3. Poluarea aerului

4. Antecedente familiale de cancer pulmonar – o rudă imediată sau o persoană din familie diagnosticată cu boala

5. Istoricul radioterapiei

6. Expunerea la gaz radon

7. Locuiți în jurul sau lucrați în zone industriale

8. Expunerea la azbest

9. Fumatul de țigări electronice

Care sunt complicațiile cancerului pulmonar?

Când vine vorba de prevenirea cancerului pulmonar, abstinența de la fumatul primar și pasiv este primul pas al tuturor. Dar, în afară de asta, există mai multe complicații ale bolii care pot ajuta la detectarea în timp util, cum ar fi:

1. Dureri în piept

2. Congestie toracică

3. Tușirea cu sânge

4. Dificultăți de respirație

5. Acumulare de lichid în piept

6. Pneumonie în unele cazuri


Care sunt primele semne ale cancerului pulmonar?

Pe partea bună, primele semne ale cancerului pulmonar sunt suficient de proeminente pentru a fi identificate devreme, facilitând astfel tratamentul și prevenirea în timp util.

Iată care sunt primele simptome ale bolii:

1. Dureri în piept

2. Pierdere în greutate inexplicabilă

3. Wheezing

4. Dureri de cap

5. Dureri osoase

6. Dificultăți de respirație

7. Răguşeală

8. Oboseală inexplicabilă

9. Tuse care nu dispare și se tot agravează

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private