Sari la conținut

Virusul respirator sincițial pune în pericol viața nou născuților prematur. Dr. Sandra Alexiu: Ne putem confrunta cu cifre importante de spitalizare a copiilor sub un an.

Bebelus internat
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Crestere a numarului de cazuri de meningita in randul copiilor

Semnal de alarmă: Virusul respirator sincițial pune în pericol viața nou născuților prematur. Dr. Sandra Alexiu: E posibil să ne confruntăm cu cifre importante de spitalizare a copiilor sub un an.

În urmă cu doar o lună, bolile cu virusul sincițial respirator (VSR) umpleau mai bine de 70% din paturile spitalelor de pediatrie din SUA. Depășiți de situație, medicii numeau creșterea acestor cazuri ca fiind „fără precedent”.

Dr. Amy Edwards, director medical asociat pentru controlul infecțiilor pediatrice, de la Spitalul UH Rainbow Babies & Children’s din Cleveland, care ajunsese la capacitate maximă în acel moment, spunea, potrivit CNN, că speră să atingă vârful în acel moment, „pentru că dacă nu suntem, atunci sfânt iad”.

În urmă cu doar o săptămână, ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie. De asemenea, același scenariu și în Luxemburg.

Dr. Sandra Alexiu: E posibil să ne confruntăm cu cifre importante de spitalizare a copiilor sub un an

În ceea ce privește România, specialiștii trag la rândul lor un semnal de alarmă asupra unei posibile crize determinate de infecțiile cu virusul sincițial respirator, „unul dintre cele mai importante cauze de deces și de boală din lume”, potrivit dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București –Ilfov.

În cadrul conferinței despre Virusul Sincițial Respirator în rândul nou-născuților prematur. De miercuri, 16 noiembrie, dr. Alexiu a atras atenția că, potrivit UNICEF, pneumonia este principala cauză de care mor copiii în România.

„De mulți ani vorbim și, toate rapoartele pe care le-am avut de la UNICEF, rapoarte de date serioase, nedifuzate de toată lumea, din păcate, știm principala cauză pentru care copiii mor în România.

Pneumonia este afectare pulmonară și are multiple cauze, dar e bine de știut că asta este principala cauză a mortalității și este mai mare decât toate bolile produse de alte patologii la copii și care pot fi prevenite prin vaccinare. Orice am face, cifra asta rămâne importantă.

Și dintre pneumoniile produse de toate cauzele, 28% dintre episoadele de infecție acută de tract respirator inferior, adică cele care afectează plămânul, sunt determinate de virusul sincițial respirator.

Semnal de alarmă: 80% dintre sugari sunt afectați de infecții cu virusul sincițial respirator

Cea mai mare parte dintre sugari, aproximativ 80%, sunt afectați de infecții cu acest virus, însă până la vârsta de 2 ani toți copiii fac un episod cu acest virus.

Este cea mai importantă cauză individuală de infecție de tract respirator inferior și etiologia pentru mai multe de jumătate de cazurile de pneumonie.

Nu este un virus care să afecteze doar copiii, ci se întinde pe întreaga durată a vieții, însemnând spitalizare atât la vârste mici, cât și mai înaintate, ceea ce duce la afectare pulmonară și acutizări ale patologiilor cronice la vârstnici” a declarat Dr. Sandra Alexiu.

Ce este VSR? Principalele simptome

Virusul sincițial respirator (VSR) este un virus frecvent întâlnit care se poate transmite ușor de la o persoană la alta. La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli.

Însă la copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace poate determina infecții respiratorii grave, care necesită spitalizare.

De aceea, sfatul specialiștilor este ca în perioada rece în care este probabilă epidemia de VSR, copiii cu risc înalt de infecție severă cu VSR să beneficieze de tratamentul care să-i protejeze.

Virusul sincițial respirator se transmite cu ușurință prin:

  • strănut,
  • tuse,
  • contactul direct între persoane
  • utilizarea comună a recipientelor pentru băut/tacâmurilor etc.,
  • contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul.

De exemplu, virusul poate supraviețui timp de 30 de minute sau mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor.

La debut, simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include:

  • febră ușoară,
  • scurgere de secreții nazale,
  • tuse uscată,
  • durere în gât,
  • durere de cap, ușoară.

Atenție!!! În formele severe, infecția se poate răspândi la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave cum sunt pneumonia sau bronșiolita.

În aceste cazuri, simptomele pot include

  • febră,
  • dificultăți de respirație,
  • respirație șuierătoare (wheezing),
  • scăderea apetitului alimentar,
  • iritabilitate
  • oboseală neobișnuită
  • culoarea albăstruie a pielii.

Copiii născuți prematur, vulnerabili la infecția cu virusul sincițial respirator

Virusul sincițial respirator contaminează frecvent tractul respirator inferior, infecțiile determinate de acesta fiind principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an.

„Pacienții cu boală congenitală de cord sunt expuși la infecția cu virusul sincițial respirator. În cazul lor, specialiștii pot amâna intervenția chirurgicală! Imunitatea este foarte vulnerabilă și în cazul copiilor care au până într-un an și suferă de alte afecțiuni, chiar dacă nu s-au născut prematur.

Toți acești copii au indicație de imunizare împotriva VSR” explică conf. dr. Cătălin-Gabriel Cîrstoveanu, Medic primar neonatologie, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală, Spitalul de Copii “Maria Sklodowska Curie”, Vicepreședinte Asociația Română de Neonatologie, în cadrul aceleiați conferințe.

O categorie deosebit de vulnerabilă sunt copiii născuți prematur (cei născuți înainte de 35 de săptămâni de sarcină sau mai puțin) cu vârsta de 6 luni sau mai puțin la începutul sezonului infecțios cu VSR. Conform Asociaţiei Prematurilor din România, anual, circa 18.000 de copii se nasc prematur în țara noastră, unul la fiecare 30 de minute.

De asemenea, complicații ale infecției cu VSR pot apărea și la sugarii sau copii mici (24 de luni sau mai puțin) care prezintă un anumit tip de afecțiune pulmonară cronică (displazie bronhopulmonară) sau anumite probleme cardiace congenitale.

Când trebuie duși de urgență copiii la medic

„Copiii trebuie duși de urgență la medic când observăm simptome ca weezing, adică respirație șuierătoare, dacă cel mic este dispneic, începe să devină vânăt în jurul gurii sau la nivelul extremităților și se instalează febra. În prezent, există protocoale pe baza cărora putem evalua și identifica acei copii a căror viață este pusă în pericol” declară prof. univ. dr. Anca-Doina Pleșca, medic primar pediatrie, neurologie pediatrică, pneumologie pediatrică, Președinte al Societății Române de Pediatrie.

Riscul de infectare al copilului cu virusul sincițial respirator poate fi redus prin câteva metode simple de prevenție: spălarea frecventă a mâinilor și îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră, menținerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate și evitarea fumatului în casă sau în apropierea copilului.

„Acest virus este un inamic redutabil pentru pacienții noștri, este extrem de contagios și nu oferă o imunitate de durată, ceea ce înseamnă că un copil se poate îmbolnăvi de 2-3 ori în același sezon. Infecțiile recidivante au și consecințe pe termen lung și din acest motiv trebuie să le acordăm o atenție deosebită.

Aceste infecții pot fi ușoare la sugarii născuți la termen și la copiii sănătoși, însă pot fi grave, necesitând spitalizare, oxigen sau chiar internare la terapie intensivă la anumite categorii de copii vulnerabili. Aceste categorii sunt prematurii și cei cu greutate scăzută la naștere dar și cei cu afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare” explică dr. Adriana DAN, medic primar neonatologie, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic Universitar București.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel