Sari la conținut

Cancerul pulmonar: semnul neobișnuit care apare imediat ce te trezești. „Poate fi jenant și supărător”

tulburare somn
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nicturia sau poliuria nocturnă descrie nevoia de a te trezi noaptea

Cancerul pulmonar este o boală înșelătoare, în care, uneori, tumori de doar 14 milimetri au deja metastaze sistemice.

Peste 12 mii de români sunt diagnosticați anual cu cancer bronhopulmonar, iar aproape 11 mii dintre ei pierd lupta cu boala. Și asta pentru că, în cele mai multe cazuri, pe lângă evoluția rapidă, vorbim și despre un cancer diagnosticat în stadii târzii.

Identificarea din timp a acesteia vă poate ajuta la prognoză, permițând adesea medicilor să oprească boala înainte ca aceasta să se răspândească în alte părți ale corpului.

Cancerul pulmonar: semnul neobișnuit care apare imediat ce te trezești. „Poate fi jenant și supărător”

Cancerul pulmonar poate provoca o varietate de simptome, unele semne de avertizare fiind mai puțin subtile decât v-ați aștepta. Pe lângă tusea abundentă și sânge în mucus, unul mai neobișnuit poate lovi imediat după trezire.

Un semn mai puțin cunoscut al cancerului pulmonar este transpirația nocturnă. A suferi de febră sau a te trezi cu sudoare ar putea fi semne revelatoare ale bolii mortale.

Pe măsură ce corpul dumneavoastră luptă împotriva tumorii, acesta poate începe să se încălzească, determinând organismul să transpire abundent peste noapte. Transpirația poate fi cauzată și de febră, care este mai frecventă în stadiile ulterioare ale bolii, putând lovi în orice moment.

Febra este de obicei declanșată de o infecție, care este mai frecventă în cazul cancerului pulmonar. Poate fi, de asemenea, cauzată de niveluri scăzute de globule albe care luptă împotriva bolilor, care pot apărea după radioterapie sau chimioterapie. Transpirația poate fi și rezultatul modificărilor hormonale, declanșate de tumoră sau de tratamente.

Potrivit Cancer Research UK, transpirația poate fi un „simptom al cancerului sau poate fi din cauza tratamentului cancerului”.

„Poate fi foarte supărător. Poate fi și jenant dacă te afli într-o situație socială”, conform sursei citate. 

Există lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta. Și medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a-l controla. Pacienții sunt încurajați să se asigure că se hidratează corespunzător, poartă haine subțiri, folosesc un prosop umed și mențin camera la o temperatură confortabilă.

Alte semne și simptome ale cancerului pulmonar

Pe lângă transpirațiile nocturne, experții de la Cancer Research UK avertizează că există alte nouă simptome comune ale bolii. 

  1. Tuse persistentă
  2. Apare o modificare a tusei pe care ai avut-o de mult timp: poate suna diferit sau poate fi dureroasa cand tusesti
  3. Ți se taie respirația când faci lucrurile pe care le făceai înainte fără probleme
  4. Tuse cu flegmă (sputa) cu sânge în ea
  5. Durere în piept sau umăr
  6. Infecții toracice care continuă să revină sau o infecție toracică care nu se ameliorează
  7. Pierderea poftei de mâncare
  8. Senzație de oboseală continuă
  9. Pierdere în greutate, neintenționată

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel