Sari la conținut

Cancerul rectal poate fi învins? „Noul medicament este foarte promițător…”

cancer colorectal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer colorectal

Cancerul rectal reprezintă creșterea anormala a celulelor de la nivelul rectului. Fiecare persoană risca să sufere, la un moment dat, de cancer rectal. Mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer colorectal. Pentru ca acest tip de cancer este silențios, cheia pentru diagnosticarea precoce este investigarea. Medicii spun că începând cu vârsta de 50 de ani, persoanele ar trebui să facă o colonoscopie la fiecare 10 ani.

Cancerul rectal poate fi învins? „Noul medicament este foarte promițător”

Pe 5 iunie, rezultatele unui studiu în care remiterea cancerului rectal a fost obținută fără chimioterapie sau radioterapie au fost publicate în The New England Journal of Medicine .

Aceasta este, fără îndoială, o veste bună, deoarece rezultatele sunt pozitive. Cu toate acestea, ca toate progresele în cancer, acesta trebuie abordat cu prudență din mai multe motive, așa cum a avertizat dr. José Ignacio Martín Valadés, șeful Secției Tumori Digestive, Madrid.

În primul rând, după cum explică Valadés, este un tratament care nu ar funcționa pentru toți pacienții cu cancer colorectal.

„Trebuie să fii foarte precauți, pentru că ceea ce spune de fapt studiul este că acest medicament, Dostarlimab, este eficient în tumorile localizate în rect și care prezintă o anumită alterare. Odeficiență a proteinelor de reparare a ADN-ului – care se mai numește și instabilitate a microsateliților – ceea ce îl face sensibil la acest medicament”.

Acest tip de alterare este prezent doar la aproximativ 5-10% dintre pacienții cu cancer colorectal.

Studiu preliminar

Studiul, deși este foarte plin de speranță și cu rezultate excelente, trebuie aprofundat.

„Studiul este de dimensiuni reduse. Doar 12 pacienți au fost tratați în cadrul studiului și, deși rezultatele sunt excelente. Dar studiul trebuie aprofundat. Studiul trebuie să includă un număr mai mare de pacienți și să știm care este evoluția acestora pe termen lung”, asigură el.

Studiul arată remiterea cancerului după șase luni de tratament fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie.

Cancerul rectal necesită un tratament prealabil de radioterapie

„De multe ori un cancer de rect localizat necesită un tratament prealabil de radioterapie și chimioterapie. În acest studiu, răspunsurile clinice/radiologice complete ale tumorii au fost obținute numai cu imunoterapie”, mai spune specialistul.

Dostarlimab, un medicament cunoscut

Este un medicament de imunoterapie deja cunoscut de oncologi, din moment ce și-a demonstrat deja eficacitatea împotriva cancerului endometrial.

„Este un fel de imunoterapie din grupa inhibitorilor PD-1, dar există și alte medicamente care au același mecanism de acțiune și care sunt utilizate pentru alte tipuri de tumori și, de asemenea, pentru cancerul de colon cu instabilitate microsatelit”.

Medic: Rezultatele acestui studiu „sunt în concordanță cu ceea ce știam”

„Din acest motiv, deși acest medicament se dovedește a fi eficient pentru acest tip particular de cancer colorectal, nu este singurul. Deoarece rezultatele acestui studiu „sunt în concordanță cu ceea ce știam deja despre eficacitatea imunoterapiei la pacienții cu Cancer colorectal metastatic cu deficit de proteine ​​de reparare a ADN-ului”.

Superioritatea imunoterapiei față de chimioterapie la acest tip de pacient a fost deja demonstrată. Lucrul important despre studiu este că are potențial mare în boala localizată”, mai spune dr. José Ignacio Martín Valadés.

 

Cum este diagnosticat cancerul rectal?
Pentru ca acest tip de cancer este silentios, cheia pentru diagnosticarea precoce este investigarea. Incepand cu varsta de 50 de ani, persoanele ar trebui sa faca o colonoscopie la fiecare 10 ani. Aceasta procedura utilizeaza o camera mica pentru a examina colonul si rectul.

Daca investigatiile arata o posibila tumora, pasul urmator este reprezentat de o biopsie. Aceasta consta in prelevarea de tesut ce va fi examinat la microscop pentru a stabili daca tumora este sau nu canceroasa.

Cum prevenim cancerul rectal?
Dieta. Exista anumite metode prin care va puteti reduce riscul de cancer rectal. Cercetatorii au aratat ca o dieta echilibrata, exercitiile fizice si controlul grasimii corporale ar putea reduce aproximativ 40% din totalul cancerelor rectale. O dieta echilibrata consta in consumul de fructe si legume, de fibre si limitarea alimentelor procesate si a carnii rosii.

Exercitiile fizice. Acestea reprezinta o arma impotriva cancerului rectal. Este recomandat sa faceti exercitii fizice cinci sau mai multe zile pe saptamana, cel putin 30 de minute pe zi, potrivit Dr. Roxana Mateescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel