Sari la conținut

O femeie de 34 de ani a ignorat un simptom „mirositor” și a fost lovită de un diagnostic devastator de cancer

Miros neplacut
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mirosul neplăcut al corpului cauzat de alimentatie

Când Jelena Tompkins, în vârstă de 34 de ani, a început să observe că gazele sale erau mai „puternice” și aveau un miros „diferit”, nu a fost deosebit de îngrijorată. Femeia, mamă a unui copil, a alergat recent la un semimaraton și a menținut o dietă sănătoasă, așa că a pus acest lucru pe seama tuturor legumelor din alimentația sa.

Jelena, din Colorado, SUA, a început să ia probiotice pentru a-și echilibra bacteriile intestinale, însă mirosul nu s-a îmbunătățit.

Chiar și atunci când a observat sânge în scaunul ei câteva luni mai târziu, medicul ei nu a crezut că este ceva grav în neregulă. Ei au presupus că sângerarea era legată de schimbările alimentare.

Trei luni mai târziu, a fost supusă unor teste pentru a vedea dacă nu cumva un anumit aliment îi deranja sistemul digestiv.

Acest lucru a dus în cele din urmă la o colonoscopie, care a dezvăluit adevărul devastator – că avea cancer rectal în stadiul trei , cunoscut și sub numele de cancer intestinal sau colorectal.

Boala se răspândise și la ganglionii limfatici, ceea ce o făcea și mai periculoasă.

Șocul diagnosticului

Împărtășindu-și calvarul din 2016 pentru Povestea pacientului, Jelena și-a amintit șocul diagnosticului.

„Eram în una dintre cele mai bune forme din viața mea”, a spus ea. „Mâncam sănătos și nu m-am gândit niciodată că mă va lovi cancerul la o vârstă atât de tânără”.

În urma diagnosticului, Jelena a fost supusă la o radioterapie istovitoare de 28 de zile.

De asemenea, a luat pilula de chimioterapie Xeloda, destinată cancerului colorectal în stadiu avansat.

După o perioadă de repaus de două luni, tumora a început să se micșoreze. Dar medicii i-au recomandat în continuare o intervenție chirurgicală.

Chirurgii i-au îndepărtat 12 centimetri din colon

Chirurgii i-au îndepărtat 12 centimetri din colon și rect și 17 ganglioni limfatici, rămânând cinci ganglioni canceroși.

Jelena a fost apoi supusă unei ileostomii – o procedură prin care se face o gaură în abdomen, iar o bucată de ileon, partea cea mai joasă a intestinului subțire, în afara peretelui abdominal, este scoasă prin gaură pentru a crea o stoma.

La șase săptămâni după operație, a început chimioterapia combinată FOLFOX, pe care a terminat-o în mai 2017, la timp pentru a participa la o cursă locală.

Jelena se află acum în remisie și este supusă unei chimioterapii de menținere și unor scanări anuale pentru a se asigura că boala nu revine.

Fără antecedente familiale de cancer, ea a apelat la comunitățile de pacienți online pentru sprijin, care s-a dovedit a fi o mană cerească.

Ea a spus: „Puteam să ne destăinuim unul altuia atunci când eram foarte obosiți sau să ne întrebăm: „Hei, te supără acest lucru?”.

„Sau: „Doamne, și ileostomia ta o ia razna? Ce poți face pentru a încetini acest lucru?

Ce bei când treci prin FOLFOX și ai acea sensibilitate la frig și totul trebuie să fie fierbinte?””.

Ea a adăugat: „Acestea sunt unele dintre lucrurile care nu îl preocupă neapărat pe oncologul tău, dar faptul că ai un prieten care să te susțină te poate ajuta să-ți dai idei și să simți că ai un grup de sprijin care este acolo pentru tine și la care poți apela dacă ai o zi proastă.”

Cancerul rectal este un tip de cancer intestinal care începe în rect.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel