Sari la conținut

Când devine mătreaţa un semn de îngrijorare şi cum scăpaţi de problemă

„Fulgii albi” de pe umeri nu însemnă că aveţi neapărat o problemă de sănătate, însă dacă au o tentă gălbuie pot trăda dermatita seboreică sau alte boli ale pielii. Pentru a o îndepărta nu este suficient să folosiţi şampoane antimătreaţă, ci trebuie să le combinaţi cu un tratament specific.

Acţionaţi când mătreaţa e groasă şi are o tentă gălbuie

Disconfortul social creat de apariţia mătreţii şi mâncărimile cu care vine „la pachet” sunt puse de specialişti pe seama unei suprainfecţii cauzate de o ciupercă, şamponare prea densă sau insuficientă. De cele mai multe ori, apariţia mătreţii se explică prin desprinderea celulelor moarte de pe piele şi eliminarea sebumului şi nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

Momentul când trebuie să vă îngrijoraţi este atunci când mătreaţa se aşază în straturi mai groase, care îi dau o tentă gălbuie. „Când cojile sunt groase şi au o tentă gălbuie semnalează o dermatită seboreică, situaţie extrem de comună, atât la copilul mic, dar şi la persoanele adulte, în condiţiile în care fiecare persoană trece cel puţin o dată prin viaţă prin această problemă”, explică Mihaela Leventer, dermatolog la Clinica „Dermastyle” din Bucureşti.

Şi prezenţa unor eczeme sau a psoriazisului poate explica apariţia mătreţii. În acest cazuri, simpla şamponare cu produse special destinate mătreţii nu este suficientă.

„Şampoanele antimătreaţă sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice soluţii de tratament când vorbim de situaţiile patologice, ci în completarea tratamentelor personalizate în funcţie de afecţiune”, adaugă medicul Mihaela Leventer. Atenţie însă că şampoanele nu se folosesc zilnic şi nici mai mult de două săptămâni.

Pentru o igienă corectă a părului şi a capului, spălaţi părul ori de câte ori simţiţi că este murdar. „Părul se spală după ce facem sport sau muncă fizică grea şi transpirăm, după ce stăm în praf sau aplicăm geluri şi lacuri fixatoare. E greşită ideea că spălările frecvente fac părul să cadă. Putem să ne spălăm şi în fiecare zi, cu condiţia să folosim un şampon pentru spălări frecvente sau un şampon pentru nou-născuţi”, recomandă prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină „Gr.T. Popa”, din Iaşi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel