Sari la conținut

Când durerile articulare ar putea ascunde un cancer? Legătura mortală dintre simptomele reumatice și tumori

dureri articulare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa atenuezi durerile articulare iarna

În mod regretabil, apar situații înșelătoare în care specialiștii în reumatologie tratează pacienți care suferă de simptome care seamănă cu bolile reumatice. În realitate, pacienții se pot lupta cu o boală malignă nediagnosticată, care reprezintă o amenințare directă pentru viața lor.

Sindroamele precanceroase pot mima simptomele bolilor reumatice

Unele tumori pot produce simptome care seamănă în mod remarcabil cu cele ale bolilor reumatice. Acest lucru poate duce la erori de diagnostic. Există cazuri în care tumorile pot provoca boli reumatice, denumite sindroame paraneoplazice. Acestea se pot manifesta înainte sau în timpul diagnosticării unei tumori.

Bolile maligne pot masca, de asemenea, bolile reumatice. Numeroase simptome indică posibilitatea unei dermatomiozite, în cazul căreia pacienții prezintă slăbiciuni la nivelul mușchilor proximali ai umerilor și pelvisului, precum și o erupție cutanată în jurul ochilor, printre alte simptome.

În timpul diagnosticării către o boală reumatică, se poate descoperi că pacientul are cancer pulmonar. Acest lucru este denumit sindrom paraneoplazic, prezentând simptome care afectează organe sau sisteme care nu sunt afectate în mod direct de tumoare, sugerând prezența unei alte entități de boală – explică Bartosz Fiałek, reumatolog, într-un interviu acordat WP abcHealth.

În urma unui tratament reușit al tumorii, aceste simptome se pot disipa complet, ceea ce este atipic pentru bolile reumatice. Dr. Katarzyna Muras-Szwedziak subliniază importanța cunoașterii sindroamelor paraneoplazice reumatologice, deoarece acestea pot salva vieți.

Diferența dintre boala reumatică și sindromul paraneoplazic

Este imposibil să se facă diferența între o anumită boală reumatică și un sindrom paraneoplazic fără un diagnostic complet.

Acest diagnostic trebuie să ia în considerare și bolile maligne. În cazurile de risc crescut de cancer, medicul trebuie să abordeze întotdeauna cu prudență, deoarece acest lucru poate salva viața pacientului – adaugă reumatologul.

Bolile reumatologice cresc riscul de cancer

Expertul în reumatologie discută despre ce boli reumatologice pot crește riscul de cancer. Polimialgia reumatică, o boală inflamatorie, este una dintre acestea. Pacienții cu această boală coexistă adesea cu o tumoare, prezentând atât simptome de cancer, cât și de boală reumatismală.

Sursa foto: arhiva Docotorul Zilei

Alte boli reumatologice care pot crește riscul de cancer includ polimiozita și dermatomiozita. Polimiozita este indicată de slăbirea progresivă a mușchilor proximali ai membrelor. În schimb, în dermatomiozită, simptomele cutanate însoțesc simptomele musculare.

„Am tratat odată un pacient care a prezentat o slăbiciune musculară progresivă și o tuse uscată. În timpul proceselor de diagnosticare nu au fost detectate semne de inflamație musculară, însă a fost depistat un cancer pulmonar. În acest caz, simptomele au fost atribuite bolii maligne, nu polimiozitei” – explică medicul.

El subliniază importanța testelor imagistice în diagnosticarea tumorilor. Printre aceste teste se numără radiografiile, ultrasonografia, tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică.

„În cazurile în care anticorpii reumatici specifici nu sunt prezenți la pacient și testele imagistice nu arată modificări tipice pentru bolile reumatice, o tumoră pulmonară vizibilă confirmă diagnosticul de cancer pulmonar, prezentând simptomele unei boli reumatologice specifice” – explică el.

Simptome nesemnificative

Medicul subliniază că depistarea timpurie a sindromului paraneoplazic poate salva vieți. Este esențial să fim atenți la simptomele nespecifice care apar, de obicei, în stadiile incipiente ale bolilor maligne.

 „Am tratat odată un pacient care a venit la mine din cauza unor suspiciuni de tulburări de mineralizare osoasă. Am observat că avea degete zbârcite, ceea ce poate fi un simptom al cancerului pulmonar. După alte diagnostice, cancerul pulmonar a fost într-adevăr confirmat” – explică el.

Pe lângă sindromul paraneoplazic reumatoid, sunt identificate și sindroame paraneoplazice hormonale, neurologice și hematologice. El subliniază faptul că un tablou clinic neclar ar putea fi un simptom al unei boli maligne. Menținerea vigilenței oncologice pentru un diagnostic precoce și un prognostic mai bun este esențială.

„Este relativ puțin frecvent ca o tumoră să mascheze un alt sindrom de boală, dar nu este suficient de rar pentru a fi tratat ca studiu de caz. Multe depind de natura simptomelor și de starea clinică a pacientului” – adaugă expertul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel