Sari la conținut

Scanarea RMN, procedura care a revoluționat medicina. Cum ne pregătim pentru un RMN? Tot ce trebuie să știi despre această procedură de screening

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
RMN, procedura care a revoluționat medicina

O scanare prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor și țesuturilor din corp. RMN-ul poate ajuta la vizualizarea leziunilor, a tumorilor, a anumitor probleme cardiace și multe altele.

De la inventarea sa, medicii și cercetătorii continuă să perfecționeze tehnicile RMN pentru a ajuta la procedurile și cercetările medicale. Dezvoltarea RMN a revoluționat medicina.

Acest articol analizează în mod specific scanările RMN, modul în care acestea funcționează și cum le folosesc medicii.

Informații rapide despre scanarea RMN

  • Scanarea RMN este o procedură neinvazivă și nedureroasă.
  • Raymond Damadian a creat primul scaner RMN pentru tot corpul, pe care l-a poreclit Indomitul.
  • Costul unui scaner RMN de bază începe de la 150.000 de dolari, dar poate depăși câteva milioane de dolari.
  • Japonia are cele mai multe scanere RMN pe cap de locuitor, cu 48 de aparate la fiecare 100.000 de cetățeni.

Ce este o scanare RMN?

O scanare RMN utilizează un magnet mare, unde radio și un computer pentru a crea o imagine detaliată, în secțiune transversală, a organelor și structurilor interne.

Scanerul în sine seamănă de obicei cu un tub mare cu o masă în mijloc, care permite pacientului să alunece înăuntru.

O scanare RMN diferă de scanările CT și de razele X, deoarece nu utilizează radiații ionizante potențial dăunătoare.

scanare RMN
sorsa foto: arhiva doctorulzilei

Utilizarea unui RMN

Dezvoltarea scanării RMN reprezintă o piatră de hotar uriașă pentru lumea medicală.

Medicii, oamenii de știință și cercetătorii sunt acum capabili să examineze interiorul corpului uman în mare detaliu, folosind un instrument neinvaziv.

Următoarele sunt exemple în care ar putea fi utilizat un scaner RMN:

  • anomalii ale creierului și ale măduvei spinării
  • tumori, chisturi și alte anomalii în diferite părți ale corpului
  • depistarea cancerului de sân pentru femeile care se confruntă cu un risc ridicat de cancer de sân
  • leziuni sau anomalii ale articulațiilor, cum ar fi cele ale spatelui și genunchiului
  • anumite tipuri de probleme cardiace
  • boli ale ficatului și ale altor organe abdominale
  • evaluarea durerii pelviene la femei, cu cauze care includ fibroamele și endometrioza
  • suspiciunea de anomalii uterine la femeile supuse evaluării pentru infertilitate

Această listă nu este în niciun caz exhaustivă. Utilizarea tehnologiei RMN se extinde mereu în ceea ce privește domeniul de aplicare și utilizarea.

Cum ne pregătim pentru un RMN?

Înainte de o scanare RMN sunt necesare foarte puține pregătiri, dacă este cazul.

La sosirea la spital, medicii pot cere pacientului să se schimbe într-un halat. Deoarece se folosesc magneți, este esențial ca niciun obiect metalic să nu fie prezent în scaner. Medicul îi va cere pacientului să îndepărteze orice bijuterii sau accesorii metalice care ar putea interfera cu aparatul.

O persoană nu va putea, probabil, să efectueze un RMN dacă are în corp orice fel de metal, cum ar fi gloanțe, schije sau alte corpuri străine metalice. Acest lucru poate include, de asemenea, dispozitive medicale, cum ar fi implanturile cohleare, clemele de anevrism și stimulatoarele cardiace.

Persoanele care sunt anxioase sau nervoase în legătură cu spațiile închise ar trebui să îi spună medicului lor. Adesea, li se pot administra medicamente înainte de RMN pentru a face procedura mai confortabilă.

Pacienții vor primi uneori o injecție de lichid de contrast intravenos (IV) pentru a îmbunătăți vizibilitatea unui anumit țesut relevant pentru scanare.

Radiologul, un medic specializat în imagini medicale, va vorbi apoi cu persoana în cauză despre procesul de scanare prin RMN și va răspunde la orice întrebări pe care le-ar putea avea cu privire la procedură.

Odată ce pacientul a intrat în camera de scanare, medicul îl va ajuta să se întindă pe masa de scanare. Personalul se va asigura că pacienții sunt cât mai confortabili posibil, punându-le la dispoziție pături sau perne.

Ce se întâmplă în timpul unei scanări RMN

Odată intrat în scaner, tehnicianul RMN va comunica cu pacientul prin interfon pentru a se asigura că acesta se simte confortabil. Acesta nu va începe scanarea până când pacientul nu este pregătit.

În timpul scanării, este vital să rămâneți nemișcat. Orice mișcare va perturba imaginile, la fel ca un aparat de fotografiat care încearcă să facă o fotografie a unui obiect în mișcare. Zgomote puternice de fundal vor proveni de la scaner. Acest lucru este perfect normal. În funcție de imagini, uneori poate fi necesar ca persoana să își țină respirația.

Dacă pacientul se simte inconfortabil în timpul procedurii, acesta poate vorbi cu tehnicianul RMN prin interfon și poate solicita ca scanarea să fie oprită.

După o scanare RMN

După scanare, radiologul va examina imaginile pentru a verifica dacă mai sunt necesare și altele. Dacă radiologul este mulțumit, pacientul poate pleca acasă.

Radiologul va pregăti un raport pentru medicul solicitant. Pacienților li se cere, de obicei, să își facă o programare la medic pentru a discuta rezultatele.

Efecte secundare

Este extrem de rar ca un pacient să aibă efecte secundare în urma unei scanări RMN.

Cu toate acestea, substanța de contrast poate provoca greață, dureri de cap și durere sau arsură în punctul de injectare la unele persoane. Alergia la substanța de contrast este, de asemenea, rar întâlnită, dar posibilă, și poate provoca urticarie sau mâncărimi ale ochilor. Anunțați tehnicianul dacă apare orice reacție adversă.

Persoanele care suferă de claustrofobie sau care se simt inconfortabil în spații închise exprimă uneori dificultăți în ceea ce privește efectuarea unei scanări RMN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel