Sari la conținut

Când e cel mai indicat să te speli pe dinți înainte sau după ce iei micul dejun și îți bei cafeaua. Explicația unui stomatolog

igiena periuta de dinti
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Când e cel mai bine să te speli pe dinți dimineața

Când e mai bine să te speli pe dinți înainte sau după micul dejun? Există o regulă generală însă și câteva excepții legate de ce mănânci dimineața, potrivit unui stomatolog. 

În primul rând, specialișii recomandă o igienă dentară de două ori pe zi, dimineața și seara. Cu toate acestea, rar se discută despre momentul optim pentru periaj
Madison Kaplan, specialist în igienă dentară, încurajează pacienții să-și perieze dinții după micul dejun, deoarece acesta este cel mai eficient mod de a elimina resturile alimentare care pot deteriora dinții.

Periajul dinților după micul dejun joacă un rol important în eliminarea reziduurilor alimentare, oferind o protecție mai lungă pe parcursul zilei. Acest lucru înseamnă că bacteriile orale au mai puțin timp disponibil pentru a metaboliza zaharurile și a cauza deteriorarea smalțului dentar sau formarea cariilor.

Depinde ce mănânci dimineața

Cu toate acestea, tipul de alimente consumate la micul dejun poate influența aceste reguli generale. În cazul în care micul dejun include alimente sau băuturi cu conținut acid, cum ar fi cafeaua sau fructele, ar fi mai prudent să vă spălați dinții înainte de masă, deoarece acestea pot afecta integritatea smalțului dentar.

În acest sens, experții recomandă un interval de cel puțin 60 de minute după consumul acestor produse înainte de periajul dentar.

În situațiile în care timpul este limitat și nu puteți aștepta, Madison Kaplan sugerează clătirea gurii cu apă pentru a minimiza acumularea resturilor alimentare.

„Cu cât eliminați mai multe resturi alimentare și bacterii, cu atât veți avea o sănătate orală optimă“, subliniază ea.

Când să te speli pe dinți, înainte sau după ce bei cafeaua

Pentru mulți dintre noi, cafeaua reprezintă ritualul matinal de necontestat. O obișnuință răspândită este aceea de a ne peria dinții imediat după ce am savurat cafeaua de dimineață, cu scopul de a preveni sau diminua formarea petelor.

Cu toate acestea, este important de menționat că cafeaua conține niveluri ridicate de aciditate și acest aspect poate ridica o preocupare semnificativă, după cum afirmă Kaplan:

„Una dintre principalele îngrijorări atunci când se efectuează periajul după consumul de alimente sau băuturi acide este riscul de eroziune a smalțului dentar”, a mai spus Kaplan.

Dacă totuși doriți să vă spălați pe dinți după ce ați băut cafea, o metodă de prevenire a petelor este sa așteptați aproximativ 30 de minute, apoi să faceți periajul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.