duminică, martie 7, 2021

Ecografia este o metodă imagistică nedureroasă folosită la examinarea diferitelor organe interne ale corpului. Ecografia se realizează prin folosirea ultrasunetelor emise de ecograf și astfel se obțin imagini precise ale organelor, vaselor de sânge, a structurii și dimensiunilor lor.

Ecografia Doppler, spre deosebire de ecografia obișnuită, oferă o gamă mai mare de informații. Cu ajutorul sistemului Doppler, se poate aprecia cu exactitate vitezele de circulație a sângelui, direcția și volumul din artere sau vene, potrivit dr. Simona Ioanițescu.

Ecografia Doppler a vaselor începe cu exploatarea morfologică a vaselor sanguine, prin identificarea venelor și arterelor, vizualizarea pe un traseu cât mai lung al vasului supus examenului, aprecierea direcției, calibrului, pulsatilității, aprecierea pereților și se continuă cu exploararea morfopatologică a proceselor supraadaugate în peretele vascular.

Ecografia Doppler se foloseşte atât pentru a aprecia riscul vascular al unui pacient, cât şi pentru a confirma diagnosticul anumitor afecţiuni, fiind recomandată pacienţilor cu dislipidemii (colesterol mare în sânge), diabeticilor, hipertensivilor etc.

Este utilă în cardiologie, neurologie, oftalmologie, reumatologie etc. De principiu, recomandarea o fac medici de diferite specialităţi, în special neurologi şi cardiologi, putând fi realizată atât de medici cu specialitatea imagistică medicală, cât şi de medici specialişti în neurologie sau cardiologie care au şi competenţe în ecografie. Investigaţia, care nu presupune niciun risc biologic, presupune explorarea sistemului vascular, arterial şi venos şi se realizează ţintit. Se evidenţiază astfel leziunile de perete vascular (depuneri de colesterol, ateromatoză, disecţiile de perete vascular) apărute spontan sau în urma unor traumatisme, dar şi cauzele unui accident vascular cerebral (stenoze carotidiene, ocluzii de artere cervico-cerebrale, tromboze arteriale, tromboze venoase).

Nu este necesară o pregătire specială a pacientului înainte de a veni la investigatie. Ecografia Doppler este ca orice ecografie care investigheaza sistemul vascular si nu are nicio recomandare de pregatire speciala, potrivit dr. Roxana Vintilă.

Nu există contraindicații, fiind o investigatie neinvaziva, neiradianta, care se efectueaza cu ultrasunete. Aceasta se poate face indiferent de starea sau de vârsta pacientului.

Ultimele stiri

Parteneri