Sari la conținut

Când începe menopauza? Înțelegerea simptomelor în funcție de vârstă

menopauza
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
menopauza timpurie

Menopauza este o parte normală a îmbătrânirii. Oricât de normal ar fi, menopauza se poate simți ca orice altceva. Schimbările aduse corpului și dispoziției tale te pot face să revii la amintiri ale pubertății: este normal? Ce urmeaza? Ce trebuie să fac ceva?

Experiența ta cu menopauza va fi unică pentru tine – de la momentul în care începe până la tipurile de simptome de menopauză pe care le vei simți pe măsură ce îmbătrânești. Dar, de obicei, există câteva semne care vă spun unde vă aflați în acest proces.

Știind în ce stadiu de menopauză vă aflați, vă poate ajuta să știți la ce să vă așteptați și cum să vă gestionați cel mai bine simptomele. De asemenea, vă poate ajuta să înțelegeți ce este normal și când este o idee bună să discutați cu un specialist în sănătatea femeilor.

Care sunt cele trei etape ale menopauzei?

Există trei etape ale menopauzei: perimenopauză, menopauză și postmenopauză. În termeni de zi cu zi, aceste nume pot fi traduse prin: când încep schimbările, când ciclul menstrual se oprește și noua ta normalitate după aceea. Iată o privire mai atentă asupra a ceea ce se întâmplă în fiecare dintre ele.

Perimenopauză: începutul menopauzei

Perimenopauză – sau pre-menopauză – este un cuvânt care înseamnă „în preajma menopauzei” și este momentul în care încep simptomele, ducând la menopauză. Această etapă începe de obicei cu aproximativ 4-8 ani înainte de menopauză. Vârsta la care începe perimenopauza variază – unele femei o observă la 40 de ani, dar altele o pot experimenta încă de la jumătatea anilor 30 de ani.

Când intri în perimenopauză, probabil că vei începe să observi câteva simptome precoce ale menopauzei, cum ar fi modificări ale menstruației sau schimbări ale dispoziției. Aceste schimbări au loc deoarece nivelurile de estrogen și progesteron din organism încep să scadă în mod natural. Pe măsură ce ovarele produc cantități mai mici din acești hormoni, corpul tău se adaptează. Este practic inversul a ceea ce sa întâmplat cu hormonii tăi în adolescență.

Menopauza: sfârșitul ciclului menstrual

Menopauza se referă la un anumit moment în timp în care menstruația se oprește. Ești în faza de menopauză doar de un an, pentru că atunci când ai trecut 12 luni consecutive fără menstruație, intri în postmenopauză.

A ajunge la menopauză înseamnă că nu mai poți avea copii (să rămâneți însărcinată). Fiecare femeie – cu excepția celor cărora li s-au îndepărtat ovarele înainte de pubertate – va trece prin menopauză.

La ce vârstă începe menopauza?

Vârsta medie pentru menopauză este de aproximativ 51 de ani. Dar unele femei experimentează menopauză la 40 de ani – cu un mic procent prezentând semne de menopauză mai devreme. Este posibil ca unele femei să nu ajungă la menopauză până la vârsta de 60 de ani.

Nu există nicio modalitate de a ști exact vârsta ta de menopauză până când nu se întâmplă, dar genetica pare să joace un rol important. S-ar putea să vă faceți o idee generală despre momentul în care să vă așteptați la menopauză, în funcție de momentul în care membrii familiei dvs. au trecut prin aceasta, în special mama.

Genetica nu este singurul lucru care poate avea un impact atunci când începe menopauza. Factorii medicali pot influența, de asemenea, momentul menopauzei. De exemplu, dacă ovarele cuiva sunt îndepărtate, simptomele vor începe să apară imediat.

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune, au fost, de asemenea, asociate cu menopauza timpurie. Femeile care au urmat tratamente precum radioterapie sau chimioterapie au, de asemenea, mai multe șanse de a prezenta simptome mai devreme.

Post-menopauză: După menopauză

Postmenopauză înseamnă pur și simplu „după menopauză” și ajungi la acest punct când au trecut 12 luni de la ultima menstruație. Post-menopauza semnalează sfârșitul anilor tăi de reproducere și vei fi în această etapă pentru tot restul vieții. În timp ce ovarele tale încă produc niveluri scăzute de hormoni estrogen și progesteron, nu mai ovulezi (eliberezi ouă), așa că nu poți rămâne însărcinată.

Veți continua să aveți simptome de menopauză timp de aproximativ 2-7 ani după ciclul menstrual final (poate fi mai lung pentru unele persoane), dar după acest timp, simptomele devin adesea mai ușoare sau dispar complet.

Femeile aflate în postmenopauză prezintă un risc mai mare pentru anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și osteoporoza postmenopauză. Dvs. și medicul dumneavoastră de îngrijire primară puteți lucra împreună la un plan pentru a preveni sau a gestiona aceste afecțiuni.

Simptome de menopauză în funcție de vârstă

Simptomele menopauzei evoluează în timp, pe măsură ce corpul tău scade treptat nivelurile de hormoni reproductivi pe care îi produce. Iată o defalcare a simptomelor menopauzei pe care le puteți întâlni în funcție de vârstă.

Simptomele menopauzei la 40 de ani

Pentru majoritatea femeilor, simptomele menopauzei nu încep atât de devreme. Dacă menopauza are loc înainte de 40 de ani, se numește menopauză prematură. Dacă se întâmplă între 40-45 de ani, se numește menopauză precoce. Mai puțin de 10% dintre femei suferă de menopauză prematură sau precoce.

Dar dacă ai 40 de ani și întâmpinați în mod regulat simptome cum ar fi modificări ale momentului sau fluxului menstruației, bufeuri, schimbări de dispoziție sau probleme de somn, nu le ignora.

Simptomele menopauzei la 45 de ani
În jurul vârstei de 45 de ani, multe femei intră în premenopauză și încep să observe primele semne că se apropie menopauza. Pentru unele femei, simptomele sunt ușoare și de scurtă durată. Pentru alții, simptomele menopauzei pot fi perturbatoare și de lungă durată.

Unele dintre primele semne ale menopauzei pot include:

Modificări ale menstruației

Modificările menstruale sunt de obicei primele semne ale menopauzei. De exemplu, menstruația poate începe să apară la fiecare 6-8 săptămâni. Sau s-ar putea să ratezi câteva luni înainte de a se întoarce din nou. De asemenea, este posibil să aveți un flux mai greu sau un flux mai ușor din când în când.

Acestea fiind spuse, este important să știi că poți rămâne însărcinată în perioada perimenopauzei. Așadar, continuați să utilizați controlul nașterii înainte de menopauză așa cum ați proceda în mod normal. De asemenea, dacă ați pierdut menstruația și nu sunteți sigur dacă a început perimenopauza, luați în considerare efectuarea unui test de sarcină ca prim pas.

Schimbări de dispoziție

Pe măsură ce nivelul hormonal se schimbă, s-ar putea să vă simțiți mai iritabil, anxios, trist sau uituc decât de obicei. Dorința sexuală (libidoul) poate de asemenea să scadă sau să crească.

Aceste schimbări sunt foarte tipice pe măsură ce corpul tău se apropie de menopauză. Așa că fii bună cu tine însuți, exersează-ți îngrijirea de sine și cere ajutor dacă întâmpinați probleme.

Probleme de somn (insomnie)

S-ar putea să-ți fie greu să adormi sau s-ar putea să te trezești în mijlocul somnului. Tulburările de somn pot contribui la o senzație persistentă de oboseală, care vă poate afecta și starea de spirit.

Vestea bună este că problemele de somn precum insomnia pot fi tratate. Schimbările stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de cofeină, limitarea timpului pe ecran înainte de culcare și exercițiile fizice pot fi extrem de utile.

Există medicamente și suplimente fără prescripție medicală, cum ar fi melatonina, care vă pot ajuta – dar cereți o recomandare medicului dumneavoastră înainte de a începe să luați ceva. Medicina pentru somn este, de asemenea, o opțiune.

Simptome de menopauză la vârsta de 50 de ani

Majoritatea femeilor vor avea ultima menstruație în jurul vârstei de 50 de ani. După 12 luni fără menstruație, menopauza este completă și începe postmenopauza.

Pe măsură ce menopauza se apropie, nivelurile de estrogen și progesteron încep să scadă mai rapid. Ca urmare, simptomele dumneavoastră vor deveni probabil mai intense.

Perioadele menstruale vor deveni probabil mai neregulate până când se opresc în cele din urmă. Este posibil să aveți schimbări de dispoziție mai mari și o creștere a insomniei. Și probabil că veți începe să experimentați noi simptome care sunt comune imediat în jurul sau imediat după atingerea menopauzei, inclusiv:

  • Bufeuri și frisoane
  • Transpirații nocturne (bufeuri în timpul nopții)
  • Creștere în greutate

Simptome de menopauză la vârsta de 55 de ani și peste

În jurul vârstei de 55 de ani, majoritatea femeilor au intrat în anii de postmenopauză. După menopauză, corpul tău se adaptează la cantitatea mai mică de estrogen și progesteron, iar multe femei se simt mai productive, mai alerte și mai libere – acum că nu trebuie să-și facă griji cu privire la controlul nașterii sau la gestionarea menstruației.

Cu toate acestea, anii post-menopauză aduc unele simptome noi. Unele lucruri de așteptat includ:

  • Pielea și părul uscat sau mai subțire
  • Uscăciune sau sensibilitate vaginală
  • Probleme ale mușchilor planșeului pelvin

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel