Sari la conținut

Când pică Înălţarea Domnului în luna iunie? Obiceiuri şi tradiţii

Inaltarea Domnulu
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Inaltarea Domnului 2024

Prima sărbătoare cu cruce roşie din calendar, în luna iunie, este Înălţarea Domnului, care este sărbătorită în 2024 pe 13 iunie. De regulă, Înălţarea Domnului se sărbătoreşte la 40 de zile de la Sfintele Paşti.

Conform crestinortodox.ro, vorbim, în general, despre momentul în care Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania şi acolo Şi-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat şi, pe când îi binecuvânta, S-a depărtat de ei şi S-a înălţat la cer.

Specialiştii atrag atenţia că, prin Înălţarea Domnului, nu trebuie să înţelegem că marcăm ultimul act al lui Hristos în lume. El nu devine absent în creaţie, el continuă să fie prezent şi lucrător prin Sfântul Duh.

Înălțarea în trup către cer reprezintă o dovadă a conceptului că omul a fost creat pentru eternitate, deoarece Fiul nu se prezintă Tatălui doar în calitate de Dumnezeu, ci și în calitate de Om.

Obiceiuri şi tradiţii

În această zi, biserica comemorează Înălțarea Mântuitorului la cer, evenimentul în care, conform tradiției, Iisus s-a ridicat de pe Muntele Măslinilor. După ce i-a binecuvântat pe apostolii săi, doi îngeri au apărut și Iisus s-a înălțat, fiind acoperit de un nor și dispărând din vedere.

În ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile. De Înălțare nu se coase, nu se țese și nu se croiește. În această zi nu se spală sub nici o formă!

În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, aprind lumânări și se roagă.

Ouă de Paște
Sursă foto: Pexels

Gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom. De Înălțare nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie. Pe data de 13 iunie, nu ai voie să dai cu mătura.

În ajun de Înălțare, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre, pentru a ține strigoii la distanță. De Înălțare se vizitează mormintele celor adormiți, pentru a le aprinde lumânări. În ziua de Înălțare, oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.

În unele regiuni ale țării se obișnuiește să se împodobească toate casele cu crenguțe de paltin. De Înălțare, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.

În ziua de Înălțare, femeile gospodine pregătesc pachete cu alimente pentru a oferi pomană pentru sufletele celor decedați. Ele obișnuiesc să coacă pâine, colaci sau plăcinte, să vopsească ouă și să pregătească diverse rețete tradiționale pentru această ocazie specială.

Calendar zile libere 2024

Înălțarea Domnului, care este sărbătorită pe 13 iunie 2024, nu este o zi liberă legală în România. Până la sfârşitul acestui an au mai rămas 6 zile libere:

24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — „Adormirea Maicii Domnului” (joi)
30 noiembrie — „Sfântul Andrei” (sâmbăta)
1 decembrie — Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul (marți și miercuri)

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel