joi, octombrie 1, 2020

Este anunțul mult așteptat de toți românii. După ce am văzut că relaxarea este din ce în ce mai amplă în țările cele mai lovite de coronavirus, și cetățenii români își doresc ieșirea la terase, dar și planificarea concediilor la malul mării.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că de la 1 iunie ar putea fi redeschise terasele, cu condiţia păstrării distanţării fizice.

Citește și:

“Rămânem pe previziunile potrivit cărora la 1 iunie vom deschide terasele, ca și măsuri de relaxare, dar păstrând aceleași măsuri de precauție, de distanțare socială. Dacă lucrurile evoluează într-un mod favorabil putem după 15 iunie să deschidem și plajele”, a declarat, la Pro TV, ministrul Sănătăţii.

Și pe plajă se va respecta distanţarea fizică, spaţiile comune, suprafeţele comune, vor fi igienizate.

Citește și:

Alexandru Rafila, pe de altă parte, a spus într-un interviu acordat Stirilor TVR că suntem departe de dobândirea imunității colective.

“Nu trebuie să ne facem speranțe inutile” a declarat el, dând ca exemple Franța și Spania, unde există o prevalență de doar 5% din populație care a trecut prin infecție. “Noi, probabil, suntem chiar mai puțin decât atâta, deja undeva în jur de 2% mai degrabă și asta înseamnă că restul populației, 95 sau 98%, nici nu mai are importantă, poate să fie infectată. Și scăderea transmisibilității depinde de cum ne comportăm noi, nu de faptul că avem această imunitate colectivă, care este dobândită în timp, în ani de zile, probabil de evoluție a acestei boli. Și atunci așteptăm, încercăm să frânăm transmiterea și să avem o viață apropiată de normal în așteptarea, eventual, a unui vaccin, cu care să se producă imunizarea populației într-un procent suficient de mare încât transmiterea virusului să fie întreruptă sau, oricum, diminuată aproape de zero”, a conchis Rafila pe această temă.

Citește și:

Dincolo de măsurile mai mult sau mai puțin punitive impuse de autorități, “comportamentul fiecăruia dintre noi este cel care condiționează evoluția generală a pandemiei în România”, a adăugat președintele Societății Române de Microbiologie.

Rafila a subliniat din nou importanța comportamentului responsabil al cetățenilor, în comparație cu măsurile administrative care pot fi luate de autorități. “Lucrurile astea trebuie să meargă împreună, nu sunt discordante”, a arătat el.

Parteneri