Sari la conținut

Când și cum iei pastile ca să nu te îmbolnăvești? Dr. Vasi Rădulescu: „Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență”

Suplimente cu probiotice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Probioticele, rol major pentru pacienții

Pastilele sunt utile în multiple afecțiuni și manifestări, de la forme ușoare până la cele mai grave. Cu toate acestea, facem greșeala să le administrăm, uneori, fără sfatul medicului sau să întrerupem tratamentul când simptomele se ameliorează. Iată cum să iei pastilele în mod corect!

Nu toate pastilele necesită o prescripție medicală. Astfel, în anumite situații, suntem tentați să „ne tratăm” singuri. Acest lucru ne poate pune sănătatea în pericol, iar medicii subliniază importanța unei monitorizări atente, chiar și în cazul unor afecțiuni ușoare.

De asemenea, dacă ne simțim mai bine nu înseamnă că trebuie să întrerupem tratamentul prescris de medic. Adesea, tratamentul poate fi necesar chiar dacă simptomele se ameliorează.

Cum iei pastilele ca să nu te îmbolnăvești?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie ce reguli trebuie să respectăm atunci când luăm pastile pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

„Atenție la administrarea de medicamente!

Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență. Schemele cronice se monitorizează cu medicul. Medicamentele „la liber” (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie.

Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge.

Grijă la antiinflamatoare. Persoanele peste 70 de ani ar trebuie să le evite. Uzul îndelungat poate da probleme renale, digestive, cardiace chiar la persoane tinere/adulte. La vârstnici pot apărea probleme la un consum mic.

Nu consumați antibiotice la orice fleac. Consultați medicul și luați antibiotic pe rețetă. Dacă luați multe antibiotice puteți selecta anumite tulpini de bacterii care devin tot mai puternice și-n final imune la orice antibiotic (rezistență multiplă la antibiotice).

Atenție la ciprofloxacină (antibiotic din clasa quinolonelor). Uzul îndelungat poate duce la probleme articulare ireversibile.

Nu folosiți formule de paracetamol cu doze mari și eliberare prelungită, combinând pastile cu prafuri la plic și alte preparate. Pot fi sumate dozele și apar probleme serioase.

Nu depășiți dozele recomandate dacă chiar trebuie să luați un antiinflamator sau antialgic. Luați pe o perioadă de câteva zile cel mult.

Nu folosiți nifedipină sub limbă în caz de salt hipertensiv. Au fost raportate cazuri de deces și este interzis uzul în acest fel.

Nu utilizați pastile în sarcină fără acordul medicului! Grijă mare și la alăptare. La fel, întrebăm medicul.

Nu folosiți antiparazitare neaprobate (de tip ivermectină), pentru tratamentul Covid-19. Nu există studii concludente și aprobări oficiale.

Nu întrerupeți schemele cronice. Dacă aveți pastile de tensiune și vă simțiți bine, nu le întrerupeți, că vă simțiți bine datorită lor. Mergeți la medic la control de rutină. Schemele au deseori nevoie de ajustări”, recomandă Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel