marți, martie 28, 2023

Pe 4 martie 1977, un cutremur de 7,4 pe scara Richter devasta România. Peste 1.500 de oameni au murit în toată țara, cei mai mulți în București. 33 de blocuri s-au prăbușit atunci în Capitală și alte sute de imobile au fost grav avariate.

În România,cutremurele de pământ de magnitudini mari se produc, statistic vorbind, cu o anumită ciclicitate, fapt ce ridică problema protecţiei antiseismice la nivel de siguranţă naţională, a declarat prof. dr. ing. Nicolae Noica, într-un interviu pentru Agerpres.

Te-ar mai interesa: Soluții pentru curățarea și detoxifierea rinichilo...

Experții atrag atenția că țara noastră va fi lovită la un moment dat de un nou cutremur devastator.

„Un cutremur puternic sau chiar mai puternic decât cel din 1977 sau decât cel din 1940 până la urmă o să aibă loc la un moment dat. Vrancea nu dă semne de liniște când va avea loc acest cutremur. Important să nu ne bazăm pe iluzia predicției, ci să ne pregătim pe cât se poate de repede acum”, a declarat, Dragoș Toma Dănilă, cercetător INFP.

Prof. dr. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a explicat că România, fiind este ţară seismică,că problema siguranţei la cutremure ar trebui rezolvată „în timp, nu din când în când să vorbim”.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre demență și osteoporoză. Densitatea...

„În ultima vreme, toată lumea spunea că cutremurele sunt la 40 de ani, trecând de la ceea ce s-a întâmplat în 1940, 1977 şi, împreună cu colegii, am încercat să facem o situaţie statistică, din cărţi vechi, din documente. (…)

Din toate aceste cercetări şi studii pe care le-am făcut, se pare, cu un grad de aproximaţie destul de mare, la următorul cutremur să ne aşteptăm în jurul anului 2035.

Te-ar mai interesa: Se aşteaptă o nouă pandemie! A început goana după ...

N-am vrut şi nu vrem să spunem mereu acest lucru, pentru că, pe de o parte, mai liniştim oamenii şi asta ar fi bine, dar, pe de altă parte, îi lăsăm în indiferenţă totală pe cei care administrează şi care nu vor să se implice în rezolvarea acestor probleme”, a declarat profesorul.


„Marea problemă va fi ce se va întâmpla după cutremur”

Nicolae Noica a subliniat că un cutremur afectează clădirile, dar, mai mult, distruge vieţile multor oameni şi, în plus distruge „capacitatea de a rezista la cutremure a altor clădiri”.

Te-ar mai interesa: Fericirea trece şi prin farfurie. TOP 10 carbohidr...

„Deci, vrem, nu vrem, în România cutremure vor fi, iar marea problemă este că un nou cutremur va afecta multe din clădirile peste care au trecut cutremure în 1940, 1977 şi la un nou cutremur marea problemă, după mine, va fi ce se va întâmpla după cutremur”, a spus profesorul”, a mai spus specialistul, în interviul acordat Agerpres.

Problema este foarte serioasă, explică inginerul:

„Repet, ea solicită sume de bani, investiţii, dar pe lângă celelalte şi pricepere. Eu tot spun că, dacă o să mergem pe sistemul de licitaţii care întinde lucrarea respectivă pe nu ştiu ce perioadă, n-o să reuşim să facem niciodată”.

Te-ar mai interesa: O legumă banală curăţă RAPID colonul de toxine. Ce...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private