Sari la conținut

Spitale importante din România riscă să se prăbușească. Medic: La un cutremur de intensitate medie spre ridicată, pot fi MII de victime

Criza spital
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ASSMB, semnal de alarmă:

Spitale importante din România riscă să se prăbușească. Medic: La un cutremur de intensitate medie spre ridicată, pot fi MII de victime

Cu toate că, în acest moment, nu există o situație clară a spitalelor care au nevoie de consolidare, potrivit unei situații provizorii a Ministerul Sănătății privind unităților sanitare cu risc seismic, că 75 sunt încadrate în clasa de risc 1 și 2. S-ar face una cu pământul, iar 60 ar suferi avarii majore.

Din păcate, autoritățile nu au o strategie de consolidare a acestor spitale.

Spitale importante din România riscă să se prăbușească

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că nu se poate face medicină de secol XXI în spitalele încadrate în una dintre cele patru clase de risc seismic.

Mai multe unităţi medicale mari din țară s-ar prăbuși în cazul unui cutremur. Printre cele din București sunt Spitalele Colţea, Victor Babeş, Colentina, Filantropia şi Maternitatea Giuleşti. 12 spitale se află în categoriile cu risc seismic 1, 2 şi 3.

Aproximativ 15% din unitățile spitalicești din România sunt încadrate în una din cele patru clase de risc seismic, reiese dintr-un audit realizat de Curtea de Conturi.

La un cutremur de intensitate medie spre ridicată, pot fi MII de victime

În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru a ținut să sublinieze că „suntem pe un teren minat”.

„Dacă explodează şi o butelie suntem nevoiţi să căutăm un loc la arsuri prin Bulgaria, pentru că nu avem nici la ora actuală un centru de arşi.

Iar dacă vorbim despre spitale, Spitalul Spiridon este dat pe listă şi vă reamintesc că estimările făcute de Inspectorul de Situaţii de Urgenţă arată că la un cutremur de intensitate medie spre ridicată, pe timp de noapte, în Iaşi, vor fi peste 9.500 de victime”, a mai spus Tudor Ciuhodaru, la Antena 3CNN.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel