luni, octombrie 3, 2022

Canicula poate să fie extrem de periculoasă dacă nu sunt respectate anumite reguli pentru menținerea stării de sănătate. Cei mai afectați sunt copiii, femeile gravide sau pacienții cu afecțiuni cronice.

Atunci când este extrem de cald organismul nu se poate practic răci cu ajutorul transpirației, spun medicii. Iar caniculă înseamnă temperaturi cu peste zece grade în plus față de temperaturile din zona unde locuim.  Totodată, pe lângă disconfortul dar de creșterea temperaturii se adaugă și umiditatea. Iar, această umiditate crescută nu dă voie corpului să piardă căldură.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 33 ani a rămas fără mâna dreaptă în u...

Ce se întâmplă când stăm la temperaturi foarte mari?

Canicula. Când afară este caniculă, pielea este caldă, fierbinte, inima ne bate mult mai repede.  Zilnic, omul pierde un litru de apă prin transpirație, dar când afară este extrem de cald, cantitatea de apa pierdută prin transpirație poate crește foarte mult. Dacă umiditatea aerului este mare, apa se va evapora mai lent. Astfel, un om va suporta cu greutate o căldură umedă față de una uscată. De asemenea, medicii atrag atenția asupra faptului că un pacient cu afecțiuni cronice nu poate să suporte canicula. Organismului acestuia se poate supraîncălzii extrem de ușor. Acesta și este explicația pentru care medicii recomandă acestora să stea în casă când afară sunt temperaturi mari. Afecțiunile lor cronice se pot complica din pricina căldurii.

Te-ar mai interesa: Horoscop 4 octombrie. Vărsătorii au o energie imen...

Uite ce afecțiuni se pot complica pe caniculă:

  • Bolile cardiovasculare. De exemplu, bolnavii diagnosticați cu insuficiență cardiacă nu trebuie să iasă din casă în intervalul orar: 10-17.00. În casă, ideal este să aibă un aparat de aer condiționat. Hidratarea lor este extrem de importantă, la fel și respectarea celor trei mese principale. În cazul lor, medicii recomandă dieta hiposodic, iar tratamentul pentru afecțiunea lor se va lua cu strictețe.
  • Diabetul zaharat. Pacientul cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atent la nivelul glicemiei, la hidratare, la ceea ce consumă. Sau la efortul pe care îl depune mai ales când e caniculă.
  • Lupusul eritematos sistemic dar și scleroza multiplă sunt alte afecțiuni care se pot complica din cauza căldurii.

Ce să reții?

  • În zile de canicula trebuie să bem peste doi litri de apă, 2,5 litri – 3 litri, divizaţi corespunzător pe tot parcursul zilei.
  • Alimentaţia ar trebuie să fie alcătuită din regim hidro, lacto-zaharat, sărac în proteine, bogat în fructe şi legume proaspete, cu un conţinut ridicat de apă.
  • Stai departe de sucurile carbogazoase, de alcool, de cafea în exces. Apa este cea mai bună băutură.
  • Când ieși afară ai grijă să ai haine largi, din bumbac, cât mai lejere și care sa acopere tot corpul.
  • Folosește cremele cu factor de protecție nu doar pe față ci pe toate zonele corpului care sunt expuse soarelui.
  • Obligatoriu, capul să fie ferit de soare. Faci acest lucru cu ajutorul șepcilor sau pălăriilor cu boruri mari.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private