Sari la conținut

Cum afectează canicula, sănătatea mintală? Semne care îți arată că ai putea fi afectat de căldură

Sursă foto: ADAA
Pe măsură ce ne confruntăm cu domuri de căldură pe întreaga planetă, există dovezi emergente din publicații recente conform cărora căldura, printre efectele asupra multor alte activități umane, poate avea, de asemenea, efecte profunde asupra sănătății mintale

Un val de caniculă afectează România, inclusiv o mare parte din Europa. Atunci când temperaturile urcă, căldura poate avea un impact mai mult decât fizic. Și bunăstarea noastră poate avea de suferit.

„Un studiu efectuat pe mai mult de 2 milioane de persoane a constatat o creștere a ratei vizitelor sau a incidenței persoanelor care se prezintă la departamentul de urgență cu probleme psihiatrice și legate de sănătatea mintală în timpul perioadelor de căldură ridicată”, spune Dr. Robert Bright, psihiatru la Mayo Clinic.

„Acesta a arătat un nivel mai ridicat de vizite pentru abuzul de substanțe, anxietate, tulburări de dispoziție și chiar persoanele cu schizofrenie au avut o incidență crescută a suferinței sau a problemelor legate de boala lor, aducându-le la departamentul de urgență.”

Căldura și emoțiile

Un efect secundar comun al căldurii extreme este iritabilitatea, care poate apărea din cauza disconfortului fizic și a tulburărilor de somn. Oboseala provocată de transpirație, munca în căldură și lipsa unui somn de calitate îi pot face pe oameni să se simtă stresați și la limită.

Dr. Bright spune că alții pot fi iritabili din cauza căldurii. Acest lucru poate duce la aprinderea temperamentelor sau chiar la furie la volan.

„Este foarte important ca oamenii să aibă control pentru ei înșiși. Toată lumea se luptă cu căldura. Este într-adevăr ceva care ne afectează pe fiecare dintre noi, așa că faceți un pas înapoi și încercați să vă gândiți la aceste lucruri la un nivel cognitiv înalt. Asta este ceea ce se întâmplă. Recunoașteți acest lucru și nu reacționați impulsiv din acea parte emoțională a creierului”, spune Dr. Bright.

caniculă
Sursă foto: Smile FM

Căldura și medicamentele psihiatrice

Anumite medicamente pot crește riscul de probleme legate de căldură din punct de vedere psihiatric și medical. Diureticele, de exemplu, pot provoca creșterea debitului de urină, ducând la deshidratare, modificări ale stării mentale și confuzie.

„Medicamentele utilizate pentru sănătatea mintală pentru boli, cum ar fi schizofrenia sau boala bipolară, vă pot modifica reglarea căldurii și capacitatea de a simți că sunteți prea fierbinte, capacitatea de a transpira”, spune Dr. Bright.

Deshidratarea poate afecta, de asemenea, nivelurile unor medicamente, cum ar fi litiul – care poate deveni mai concentrat în organism și poate duce la toxicitate.

Semne care îți arată că ai putea fi afectat de căldură

Creșterea iritabilității și a stresului: Studiile arată că temperaturile ridicate pot duce la creșteri semnificative ale nivelului de iritabilitate și stres. Acestea pot fi exacerbate și de disconfortul fizic cauzat de căldură, cum ar fi transpirația excesivă și senzația de sufocare în timpul zilelor caniculare.

Insomnie și tulburări de somn: Nopțile calde pot afecta calitatea somnului, conducând la insomnie și oboseală cronică. Lipsa somnului adecvat poate agrava simptomele de anxietate și depresie și poate afecta capacitatea de concentrare și funcționare cognitivă în timpul zilei.

Impactul asupra performanței cognitive: Căldura poate afecta negativ memoria, atenția și timpul de reacție. Persoanele pot simți o scădere în claritatea mentală și o dificultate în efectuarea activităților zilnice care necesită concentrare și procesare rapidă a informațiilor.

Risc crescut de tulburări psihologice: Persoanele cu antecedente de tulburări de anxietate, depresie sau alte condiții psihologice pot fi mai vulnerabile în fața efectelor negative ale căldurii extreme. Temperaturile ridicate pot agrava simptomele existente și pot contribui la apariția unor crize de sănătate mintală.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel