Sari la conținut

Căpșunile din magazine pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Cazuri de îmbolnăviri grave

Căpșunile din supermarketuri și din piață pot fi un adevărat pericol, iar argumentele acestei afirmații constau în datele venite de la specialiști care spun că au apărut mai multe focare de Hepatita A datorită consumului de căpșuni organice congelate, focarele fiind depistate în mai multe lanțuri de magazine din Canada și Statele Unite ale Americii.

Deși am putea spune că la noi nu este posibil, specialiștii vin și spun că există toate șansele, având în vedere că o mare parte din căpșunile vândute în supermarketuri și piețe vin din export, nu numai din piața locală.

Conform presei de peste ocean, căpșunile organice congelate vândute la Aldi, Costco, Trader Joe’s și alte magazine din Statele Unite ale Americii au fost retrase după ce au fost asociate cu cinci cazuri de hepatită A, conform Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA), conform publicației EverydayHealth.

Infecții grave la pacienți care au consumat căpșunile din supermarketuri

FDA și Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) spun că investighează cazurile, printre care se numără două persoane spitalizate cu boli grave, a precizat FDA într-o declarație din 17 martie.

„Consumatorii, restaurantele și comercianții cu amănuntul nu ar trebui să vândă, să servească sau să mănânce căpșunile congelate rechemate. Aceste produse retrase trebuie returnate sau aruncate.”, a precizat FDA în declarație.

Cele cinci persoane care s-au îmbolnăvit au declarat că au mâncat toate căpșuni organice congelate, iar anchetatorii guvernamentali au urmărit fructele până la un furnizor comun de la ferme din Baja California, Mexic, a precizat FDA.

Tulpina de hepatită A din aceste cazuri este identică din punct de vedere genetic cu o tulpină care a provocat un alt focar de infecții virale cu hepatită A anul trecut, legat, de asemenea, de căpșunile organice proaspete importate din Baja California. Focarul de anul trecut a îmbolnăvit 18 persoane din trei state, potrivit unui comunicat al FDA emis în mai 2022.

Măsuri de precauție când cumperi căpșuni

Dacă ai cumpărat căpşunile din supermarketuri şi pieţe, ai mai multe opțiuni de evita o posibilă infecție cu hepatita A, ca urmare a consumului, după cum urmează:

Verificați în congelatoare dacă există căpșuni organice congelate sau produse din amestec de fructe. Verificați marca, numărul de lot și data limită de consum pentru a vedea dacă produsul a fost rechemat. Dacă se găsește, aruncați produsul rechemat sau returnați-l la magazinul de unde a fost cumpărat. Nu consumați aceste produse.

Persoanele care au fost complet vaccinate împotriva hepatitei A, cu două doze de vaccin separate de cel puțin 6 luni, au, de obicei, imunitate și nu se vor îmbolnăvi chiar dacă au mâncat căpșuni retrase. Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva hepatitei A și care au mâncat căpșunile retrase în ultimele 50 de zile ar putea fi expuse riscului de infectare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel